"Zeehond in de Lek zal weg terug makkelijk vinden"

© René van Oostveen
VIANEN - De zeehond die afgelopen zondag voor het eerst werd gespot in de Lek bij Vianen, kwam zeer waarschijnlijk uit de richting van Rotterdam. Dat zegt Jaap van der Hiele van het reddingsteam zeedieren, die te gast was in de donderdaguitzending van UVandaag.
De zeehond heeft het naar z'n zin in de Lek
De richting Rotterdam ligt het meest voor de hand omdat de zeehond daar geen obstakels is tegengekomen. Volgens Van der Hiele is het geen probleem voor het dier om de weg terug te vinden naar zee. ''In Walcheren kennen we een zeehond die elke week in het kanaal komt zwemmen. Ze zwemmen constant op en neer en weten hoe ze de sluizen moeten passeren.''
Tekst gaat verder onder de video.
Kenner Jaap van der Hiele over de zeehond in de Lek
De zeehond zou nog jaren goed in de Lek kunnen leven, zegt Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen. "Zolang er vis is en zolang er rust is, kan de zeehond het er nog jaren naar z'n zin hebben."
Wel denkt Van Dijk dat er een kans is dat de zeehond deze maand misschien vertrekt, omdat de paartijd aan gaat breken. "Zeehonden zijn eigenlijk hele individuele dieren. En zeker onder water redden ze zich heel goed alleen, bij het jagen hebben ze alleen maar last van elkaar. Maar er is een periode in het jaar waarop ze elkaar wel actief opzoeken en dat is in de paarperiode en dat zit er wel aan te komen eind mei, dus misschien gaat de zeehond dan wel terug naar zee."
De zeehond zal zelf z'n weg wel weer terug vinden naar zee
Zeehondenexpert Sander van Dijk
Toch kan het ook goed zo zijn dat de zeehond een jaartje paren overslaat. "Dat instinct kan dit seizoen aan 'm voorbij gaan, maar dan kickt het waarschijnlijk volgend jaar wel in. Dan zal de zeehond wellicht soortgenoten gaan opzoeken."

WEGHALEN

Volgens het opvangcentrum is het absoluut niet nodig de zeehond weg te halen uit de Lek. Van Dijk: "Die zeehond is daar op eigen kracht gekomen, ziet er goed uit, gedraagt zich normaal, hij zal zelf z'n weg naar zee wel weer vinden. Zolang er voor de zeehond geen gezondheidsrisico lijkt te ontstaan, zeggen wij: laat 'm maar met rust en dan volgt hij z'n weg wel weer. Pas als de zeehond in de problemen komt, dan zullen we kunnen kijken wat we kunnen doen."
"Zeehonden hebben vooral behoefte aan rust", vertelt de zeehondenexpert. "Wil je het beste voor de zeehond betekenen, dan is het gewoon afstand houden en ervan genieten dat het dier daar lekker in de Lek rondzwemt."

GELE TAG

Op foto's van deze zeehond is duidelijk te zien dat het dier bij de flipper een soort gele tag heeft zitten. Volgens Sander van Dijk zou dat erop kunnen duiden dat het dier in een opvang heeft gezeten: "Het formaat en kleur in combinatie met de geschatte leeftijd van de zeehond doet ons vermoeden dat het om een zeehond gaat die in een Duits opvangcentrum heeft gezeten. De Nederlandse centra hebben afgelopen jaren niet met gele tags gewerkt."
De kans dat hij in de opvang is gewend aan mensen en dat dit de reden is dat hij naar bewoond gebied is gezwommen is overigens klein, meent de zeehondenkenner. "Zeehonden zitten daar vaak maar heel kort en wennen aan mensen is daar vaak niet bij."
M/V
Of de zeehond een mannetje of vrouwtje is kan de zeehondenexpert niet zeggen. Maar als mensen het dier van dichtbij zien kunnen ze het wellicht wel zien: "Als een zeehond een soort navel heeft, op de buik, dan is het een mannetje, bij zeehonden zit 'ie namelijk aan de binnenkant en vrouwtjes die hebben die navel dus niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.