Nieuw rolstoelpad op Leersumse Veld: "Je kan nu net als ieder ander van de natuur genieten"

Boswachter Corine Koreman en Andrea Schouw-Naphegyi.
Boswachter Corine Koreman en Andrea Schouw-Naphegyi. © RTV Utrecht / Richard Grootbod
PROVINCIE UTRECHT - Op de Utrechtse Heuvelrug is een speciaal pad aangelegd voor mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Het is 3,5 kilometer lang en ligt in het Leersumse Veld.
Het voldoet aan de 3b-criteria: het is bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar. Andrea Schouw-Naphegyi zit in een rolstoel en is er harstikke blij mee. "Ik ben een natuurliefhebber. Dus ik ga er heel graag naar het bos toe. Maar als je het over toegankelijke paden hebt, dan is er niet heel veel in Nederland."
Het mindervalidenpad is een initiatief van boswachter Corine Koreman. Zij kreeg anderhalf jaar geleden een mail van mensen die rolstoelgebonden zijn. Zij verbaasden zich erover dat je in de Utrechtse Heuvelrug bijna nergens terecht kan, als je wil genieten van de buitenlucht en slecht ter been bent.
Boswachter Corine en rolstoeler Andrea verkennen het mindervalidenpad

PAD AANLEGGEN

Koreman is zich na die mail zich gaan verdiepen in de kwestie omdat je vanwege de flora en fauna niet overal zomaar een pad mag aanleggen. Met behulp van sponsoren, giften en een crowdfundingsactie is het pad er uiteindelijk gekomen en daar is de boswachter erg blij mee.
"Het is nog niet helemaal af, het moet nog even flink gaan regenen. Er ligt nog een laagje zand op en dat moet door regen inspoelen. Daardoor wordt het pad verdicht en daardoor ook verhard. Je moet niet vergeten dat Staatsbosbeheer de natuur beheert maar dat we ook een maatschappelijke taak hebben. Ik ben ongelofelijk blij dat ik daaraan een bijdrage heb kunnen leveren. Het is zo'n mooi terrein, je gunt iedereen om dat te beleven."
Je kan nu net als ieder ander van de natuur genieten want op dat moment heb je geen beperking
rolstoeler Andrea Schouw-Naphegyi
Schouw-Naphegyi merkt ook dat het pad nog niet helemaal klaar is, maar dat mag de pret niet drukken. "Soms loop ik nog vast, maar als ik een beetje hulp erbij heb dan lukt het wel. Als ik mijn eentje zou zijn, zou ik niet door kunnen rollen. Maar ik wil nog toevoegen dat het een gevoel heeft gecreeërd dat je zelfs als je een hulpmiddel gebruikt er echt bijhoort. Je kan nu net als ieder ander van de natuur genieten want op dat moment heb je geen beperking."
Met een rolstoel het nieuwe mindervalidenpad uitproberen.
Met een rolstoel het nieuwe mindervalidenpad uitproberen. © RTV Utrecht / Richard Grootbod

DONEREN VIA SPECIALE APP

De wens is dat er in de toekomst meer van zulke paden erbij komen. Staatsbosbeheer heeft er zelf geen geld voor en de hoop is daarom gevestigd op een speciaal project waarbij wandelaars, fietsers en andere natuurliefhebbers geld kunnen doneren via de app Tapperuse.
Met die app betaal je per minuut alleen voor de tijd dat je ergens bent. De pilot is een initiatief van Het Buitenfonds, Tikkie en Tapperuse. In de provincie Utrecht kunnen mensen geld geven aan verschillende projecten zoals Kasteel Groeneveld in Baarn, Informatiecentrum de Veldschuur in Leersum en de boswachterspaden Stulp en Kasteeltuin in Lage Vuursche en Grebbelinie in Renswoude.
Koreman is blij met het initiatief: "Iedereen moet kunnen genieten van natuur. Naast mijn project, het mindervalidepad door het prachtige Leersumse Veld, lopen er verspreid door het land verschillende projecten van collega boswachters. Van een natuurlijke schuilhut in Leenderbos tot nieuwe waterspeelplekken in de Oostvaardersplassen. Het is mooi dat je nu ook via de Tapperuse app een vrijblijvende donatie kan geven. Elke euro telt."
Boswachter Corine: "Je gunt iedereen die beleving op het Leersumse Veld"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.