Snelheidsboetes 2018: Nieuwegein spekt schatkist met 4,65 miljoen euro

© RTV Utrecht / ANP
PROVINCIE UTRECHT/NIEUWEGEIN - In de bebouwde kom van Nieuwegein is vorig jaar voor meer dan 4,65 miljoen euro aan snelheidsboetes uitgeschreven. De gemeente spekt de schatkist daardoor nog meer dan provinciehoofdstad Utrecht, terwijl ze een jaar eerder nog zo'n 215.000 euro aan boetegelden inbracht. Dat blijkt uit cijfers van het CJIB die nieuwsdienst LocalFocus heeft onderzocht.
In Nieuwegein (4,65 miljoen euro) en in Utrecht (4,51 miljoen) werden in 2018 de hoogste boetebedragen opgehaald. Beide steden staan daarmee landelijk op plaats negen en plaats tien. Daarna volgen Woerden (2,68 miljoen), Amersfoort (2,60 miljoen) en Soest (1,69 miljoen). In heel Nederland leverden ruim 3,3 miljoen boetes bij elkaar bijna 200 miljoen euro op. Rotterdam, Amsterdam en Den Haag vormen de landelijke top-3.

EXTREME OVERTREDINGEN VERDUBBELD

In de hele provincie Utrecht werd vorig jaar voor 19,57 miljoen euro aan snelheidsbekeuringen betaald. Verreweg de meeste van de 318.737 overtreders reden 'slechts' een paar kilometer te hard.
Die categorie overtredingen daalt echter sinds 2017 en in de provincie Utrecht is het aantal extreme overtredingen juist meer dan verdubbeld. Met name in Nieuwegein, Amersfoort en Utrecht is een toename van zware overtredingen te zien. Volgens LocalFocus komt dat vaak door het plaatsen van nieuwe flitspalen.
(Het artikel gaat verder onder de grafiek.)
Opvallend is dat landelijk binnen de groep hardrijders met een bekeuring vooral de extreme snelheidsduivels in aantal toenemen. Het aantal boetes voor te hard rijden steeg met name voor overtredingen met meer dan dertig kilometer per uur boven de toegestane snelheid. Vorig jaar werden 19 wegpiraten op de bon geslingerd die zelfs minstens honderd kilometer per uur te hard door de bebouwde kom reden.

BEWOOND GEBIED

LocalFocus keek voor het onderzoek naar cijfers van het CJIB, het incassobureau van de overheid, en concentreerde zich op snelheidsboetes in bewoond gebied. Daar gelden meestal limieten van vijftig of dertig kilometer per uur.
Aanleiding om binnen de bebouwde kom te kijken is dat van alle geregistreerde verkeersdoden in 2017 meer dan en derde in bewoond gebied om het leven kwam. In dat jaar verongelukten 48 mensen in een 30-kilometerzone.

MELDPUNT ONVEILIG VERKEER

RTV Utrecht startte afgelopen maand met LocalFocus een publieksonderzoek over gevaarlijke situaties in het verkeer. Daar werd meer dan 20.000 keer op gereageerd. De belangrijkste conclusies van het Meldpunt Onveilig Verkeer worden morgen gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.