Overzicht feestjes en activiteiten Bevrijdingsdag

In Park Transwijk gaat het figuurlijke dak er ieder jaar af tijdens Bevrijdingsdag.
In Park Transwijk gaat het figuurlijke dak er ieder jaar af tijdens Bevrijdingsdag. © Facebook Bevrijdingsfestival Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het is zondag Bevrijdingsdag en dat betekent dat er weer veel feestjes op het programma staan. Hoewel de weersvoorspellingen slecht zijn (maximaal 11 graden en regen), zijn veel mensen van plan op pad te gaan. Hier een overzicht van de vele activiteiten.
In veel plaatsen is iets te doen, maar toch zijn er ook enkele grote steden die anders hebben besloten. In Veenendaal bijvoorbeeld kiest Stichting Oranjedag ervoor om eens in de vijf jaar een uitgebreid programma te doen. In 2020 is het weer zover. Voor De Bilt geldt hetzelfde.
Sommige andere plaatsen organiseren geen of weinig activiteiten omdat Bevrijdingdag dit jaar op zondag valt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Zeist. Daar brandt alleen het bevrijdingsvuur en worden de geallieerde vlaggen gehesen.

UTRECHT

Het grootste en bekendste feest in onze provincie is traditiegetrouw het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk in Utrecht. Jaarlijks komen tienduizenden mensen kijken naar optredens van bekende artiesten. Dit jaar begint het om 13.00 uur met een concert van hiphopartiest Kraantje Pappie.
Daarna volgen optredens van bekende musici als Thomas Azier, Jonna Fraser en de band Altin Gün. Naast muziek zijn er ook lezingen en kunnen bezoekers bij foodtrucks eten en drinken halen. De organisatie adviseert mensen met het openbaar vervoer te komen. Er rijden extra bussen en trams naar het park. De toegang is gratis.
In 2013 kwam premier Rutte langs in Park Transwijk.
In 2013 kwam premier Rutte langs in Park Transwijk. © Aneo Koning

KLEINERE FEESTEN

Voor mensen die liever niet naar een groot massaal feest gaan zijn in Utrecht ook veel andere opties. Zo organiseert het Filmcafé naast Station Zuilen een kleinschaliger feest met speciaalbier, een kledingmarkt en muziek. In Lombok begint al om 7.30 uur de rommelmarkt en bij Speeltuin Bankaplein zijn allerlei kinderactiviteiten.

AMERSFOORT

Uiteraard heeft ook Amersfoort een Bevrijdingsfestival, al is die een stuk kleiner dan die in Utrecht. Van 12.00 tot 20.00 uur is er live-muziek in het Krankeledenplantsoen, om de hoek bij de Onze Lieve Vrouwetoren. Ook treden daar enkele dj's op.
Kamp Amersfoort is ook de hele dag open. Van 9.00 tot 17.00 uur worden gratis rondleidingen aangeboden.

STICHTSE VECHT

In Maarssen gaat burgemeester Yvonne van Mastrigt rond het middaguur bij Park Goudestein de bevrijdingsvlam ontsteken. Daarna zijn in het park allerlei activiteiten. In het Vechtstreekmuseum wordt door de Historische Kring een presentatie gegeven over de bevrijding van Maarssen. Daarna is op het terras een lunchconcert.
Zondagavond is bij Kerkcentrum De Ark in Maarssenbroek een bevrijdingsconcert. Voor kinderen wordt 's avonds in Tienhoven een lampionnenoptocht georganiseerd.

NIEUWEGEIN

In Nieuwegein wordt voor het eerst een zogenoemde 'vrijheidsmaaltijd' georganiseerd. Ongeveer vijftig inwoners komen bijeen in café Barista in City Plaza om te praten over het begrip vrijheid, maar ook over 'onvrijheid'.

WOERDEN

Meest opvallende in Woerden is de parade van historische legervoertuigen. Rond 11.15 uur komen ze aan op het Kerkplein en tussen 13.15 en 15.30 uur is een rondrit door de stad. Op datzelfde plein zijn ook allerlei muziekoptredens en zorgen scholieren voor gedichten en een tentoonstelling. 's Avonds wordt in de Bonaventurakerk nog een vrijheidsconcert georganiseerd.
Bevrijdingsdag in Woerden vorig jaar.
Bevrijdingsdag in Woerden vorig jaar. © Victor Molkenboer

HOUTEN

Leden van scoutinggroep Schonauwen gaan in de nacht van zaterdag op zondag het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Houten brengen. Dat doen ze te voet. Best een opgave, want dat is zonder pauzes zo'n acht à negen uur lopen. Zondag overdag begint om 12.00 uur een bevrijdingsfeest met live bands op het Rond.

SOEST EN BAARN

Ook vanuit Soest wordt het 'bevrijdingsvuur' 's nachts opgehaald in Wageningen. De eer is aan hardlopers van atletiekvereniging Pijnenburg. Zondagochtend wordt het vuur ontstoken bij het bevrijdingsmonument door burgemeester Rob Metz. In buurgemeente Baarn wordt ook bevrijdingsvuur ontstoken op de Brink. Dat gebeurt door estafettelopers uit groep 8.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.