RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Oorlogsslachtoffers Amersfoort leven voort dankzij herdenkingsstenen

1/2
AMERSFOORT - Ze werden gedeporteerd of vermoord. Allemaal slachtoffer van het naziregime. Maar de verhalen van meer dan vierhonderd Amersfoorters die omkwamen tijdens de oorlog leven voort dankzij een project van Stichting Herdenkingsstenen. Met het leggen van de laatste stenen en de presentatie van een boek, is het project nu afgerond.

Vier jaar geleden werden de eerste stenen onthuld. Kleine zwart granieten stenen met daarin de naam, leeftijd en plaats van overlijden. In de jaren daarna volgden nog velen. Ruim vierhonderd herdenkingsstenen zijn inmiddels gelegd in Amersfoort. De stille getuigen van stadsgenoten die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

"Als je in de gaskamers bent omgekomen, dan zou het naamloze dood zijn", zegt Jan-Willem van Lieshout van de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. "Met deze stenen hebben we dat willen voorkomen." Het gaat om meer dan 350 Joodse slachtoffers en meer dan zeventig verzetsstrijders.

Journaliste Channa Kalmann schreef er een boek bij, 'Hun namen niet vergeten'. Daarin wordt uitgebreider stilgestaan bij het verhaal van vijftien oorlogsslachtoffers. "Als er nabestaanden waren, dan heb ik die geÔnterviewd. Dan kon je met wat brokken informatie het verhaal samenstellen."

Oorlogsslachtoffers Amersfoort leven voort dankzij Stichting Herdenkingsstenen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht