RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Pas op voor de reuzenberenklauw! Want je komt er maar verdraaid lastig vanaf

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Nu het weer lente is, schieten de planten uit de grond. Dat geldt ook voor de reuzenberenklauw, een plant met grote, klauwvormige bladeren. Maar deze plant wil je liever niet in je tuin hebben staan en aanraken is al helemaal een slecht idee.

"Je kunt enorme blaren krijgen als je in aanraking komt met het sap van deze plant en daarna in de zon gaat zitten," zegt Wilfred Reinhold van het Platform Invasieve Exoten. Op de stengel van de plant zitten haren die bij aanraking kunnen afbreken. Daardoor kan plantensap vrijkomen, dat in combinatie met zonlicht een reactie op de huid veroorzaakt.

DRIE METER HOOG
In een tuin kan de reuzenberenklauw best mooi staan, geeft Reinhold toe. "Hij kan wel drie meter hoog worden en heeft mooie bloemen." Maar er zijn meer nadelen dan voordelen volgens hem. Zo verdrukt de berenklauw inheemse soorten. Oorspronkelijk kwam de plant dan ook niet in Nederland voor. "Hij werd zo'n 150 jaar geleden ingevoerd uit de Kaukasus als tuinplant," zegt Reinhold.

Inmiddels verspreidt de plant zich razendsnel. Bestrijden is dan ook lastig. "De beste oplossing is een wolvarken," begint Reinhold, "want die eet ook de wortels op, die tot wel vijftig centimeter diep kunnen zitten." Maar hij ziet ook wel in dat deze oplossing niet voor iedereen is weggelegd.

UITGRAVEN
Gelukkig kun je de plant ook uitgraven. "Graaf dan ook de wortels uit," waarschuwt Reinhold, "want anders komt de plant steeds weer boven. En vergeet ook niet om alle kiemplantjes eruit te halen." De berenklauw heeft namelijk enorm veel zaden, die tot wel zeven jaar kunnen overleven.

Een nieuwe methode is uitgevonden door Landschapsbeheer Flevoland. Daar is een speciale berenklauwboor ontwikkeld die de plant met wortel en al verwijderd. Maar voor zover Reinhold weet, is deze nog niet in de tuincentra verkrijgbaar. Zo snel mogelijk uit je tuin verwijderen is dus voorlopig zijn advies.

Bob van Beeten van Radio M Utrecht in gesprek met Wilfred Reinhold over de reuzenberenklauw


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -