RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zeist belooft aanpak gevaarlijk kruispunt na meldingen bij RTV Utrecht

1/2
ZEIST - Zeist belooft een "verbeterslag" van de kruising Kromme Rijnlaan met de Kroostweg-Noord. Dat zegt verkeerswethouder Wouter Catsburg (CU/SGP) na berichten van buurtbewoners in ons Meldpunt Onveilig Verkeer. Zij klagen over auto's die veel te hard en door rood licht rijden.

De buurt rond het kruispunt vindt de oversteek erg gevaarlijk. Dagelijks moeten hordes schoolkinderen oversteken en doorgaand fietsverkeer van Zeist naar Utrecht komt ook vaak over de kruising. "Ik vind het een gevaarlijke plek", zegt de 8-jarige Xander. Hij begint nu met alleen naar school fietsen, vertelt zijn moeder Esther Slier: "We waren er net mee begonnen toen een buurmeisje bijna van haar sokken werd gereden. Ik zit nu niet met een fijn gevoel thuis".

ALLEEN FIETSEN
Dat buurmeisje is de 9-jarige Trijntje. Zij stak anderhalve maand geleden over toen een auto vlak langs haar heen scheurde. "Toen het groen werd, keek ik nog even links en rechts en toen reed ik weg. En toen reed een auto door rood. De man in de auto riep 'Hey!' naar mij. Maar hij deed het zelf verkeerd."

Volgens verschillende meldingen wordt de strook om rechtsaf te slaan regelmatig gebruikt om automobilisten die wel voor de verkeerslichten wachten te passeren.

Volgens moeder Reinalda Start schrok Trijntje erg van de bijna-aanrijding: "Het was een van de eerste keren dat ze alleen naar huis fietste. Daar zijn we nu mee aan het oefenen. Dus ja, ze schrok zich kapot." Meer ouders in de buurt zitten nu in dezelfde fase met hun kinderen. Daarom valt de onveiligheid op, vertelt Esther: "Er wonen hier veel jonge kinderen. In het verleden zijn er helaas mensen doodgereden hier. En er gebeuren nu nog regelmatig ongelukken."

Automobilisten gebruiken dit als een racebaan."
Reinalda Start

De buurtbewoners reageerden massaal in ons Meldpunt Onveilig Verkeer. De kruising eindigde op de zesde plaats in de provincie Utrecht door de grote hoeveelheid stemmen. Tot nu toe werd de roep van de buurt niet gehoord door de gemeente, zegt Esther. "Bij de politie zijn de ongelukken niet bekend, terwijl er hier regelmatig ambulances voor de deur staan."

ASOCIAAL RIJGEDRAG
Zeist zegt nu in een schriftelijke verklaring op de hoogte te zijn van de signalen en belooft binnenkort in gesprek te gaan met de buurt. "Het kruispunt is, met name in de avondspits, een druk punt voor automobilisten en fietsers", reageert de gemeente namens wethouder Catsburg. "We zijn aan het kijken naar een verbeterslag. Hierbij kun je denken aan de verharding en verlichting en de oversteekbaarheid."

Reinalda Smit reageert: "Ook overdag rijden auto's door rood. Dit heeft niet met verlichting te maken. Dit is asociaal rijgedrag. Automobilisten gebruiken dit als een racebaan terwijl dit een doorgaand fietspad is". De buurtbewoners hopen dat de gemeente de hardrijders wil temmen door flitspalen te plaatsen langs de Kromme Rijnlaan.

Later dit jaar organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst. De buurt hoopt dat het gesprek met de gemeente snel op gang komt. "Het zou fijn zijn dat als na de zomervakantie de scholen weer beginnen, er maatregelen genomen zijn", zegt Esther Slier. Tot die tijd is het uitkijken voor Xander en Trijntje. "Ik kan misschien wel eventjes iets langer wachten. En die auto kan ook eventjes goed kijken", lacht Trijntje. Zij durft inmiddels weer gewoon over te steken over de Kromme Rijnlaan.

Scholieren gebruiken het gevaarlijke kruispunt vaak.


RTV Utrecht deed in april onderzoek naar onveilige wegen in Midden-Nederland. Dat leverde in de hele provincie meer dan 20.000 reacties op. Meer verhalen uit het Meldpunt Onveilig Verkeer vindt u in ons dossier.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -