Middeleeuwse burcht Baarn ligt verstopt onder afrit A1

Beelden van de 'motte' uit het rapport van RAAP.
Beelden van de 'motte' uit het rapport van RAAP. © RAAP / RTV Utrecht
BAARN - De resten van een middeleeuwse burcht bij Baarn blijven voorlopig nog wel even onder de grond. Dat verwacht Jan van der Laan, de vrijwilliger van de lokale historische kring die het kasteel afgelopen najaar ontdekte op een oude luchtfoto.
Van der Laan zag de contouren van de vesting toen hij oude foto's van de Britse luchtmacht bestudeerde. Langs de Eem, waar nu de A1-afrit Baarn ligt, was een achtvormig reliëf te zien. Het verenigingsblad van de Historische Kring Baerne publiceerde de vondst afgelopen najaar.

MOTTE

Het gaat zeer waarschijnlijk om een zogenoemde 'motte', een torengebouw en een voorbucht op twee heuvels die werden omgeven door een achtvormige gracht. Een van de huidige sloten volgt duidelijk de contouren in het landschap, alsof hij bewust om het kasteelterrein heen is gelegd.
Mottekastelen beleefden in de elfde en twaalfde eeuw hun hoogtepunt. Uit historische bronnen is niets over de burcht bekend, maar gezien de ligging zou het om een voorganger van Huis Ter Eem kunnen gaan. Dat voormalige kasteel werd in 1347 of 1348 iets noordelijker bij Eembrugge gebouwd als bescherming tegen invallen van de graven van Holland.

AFRIT A1

"Door de ligging onder de afrit van de A1 kunnen we er eigenlijk geen kant mee op", zegt Van der Laan. "We zouden hooguit in het najaar in de sloot langs de kant een klein onderzoekje kunnen verrichten. Maar ja, daar blijft het waarschijnlijk gewoon bij."
Archeologisch adviesbureau RAAP noemt de vondst in een recent rapport over Baarns erfgoed evenzogoed spectaculair. Er zijn geen waarnemingen op de grond bekend, dus volgens RAAP zou een veldinspectie inderdaad nog iets kunnen opleveren. De vraag is wel hoeveel er nog over is van de resten van het kasteel, want de afrit van de snelweg is er recht overheen aangelegd.
De culturele en archeologische schatten van Baarn, waaronder de recente vondst van amateurhistoricus Van der Laan, worden deze maand in de gemeenteraad besproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.