Veenendaal in de ban van een wolf, maar is het er wel één?

© Mathijs van den Bosch
VEENENDAAL - Loopt er een wolf in Veenendaal? Verschillende inwoners zijn ervan overtuigd dat ze vandaag een wolf voorbij zagen komen. Maar het gaat om een ontsnapte wolfshond.
Als je de foto's ziet, zou je inderdaad kunnen denken dat het een wolf is. Maar er zijn subtiele verschillen tussen een wolf en bijvoorbeeld een wolfshond. "De krul in de staart is echt een kenmerk van de hond", zegt Roland Vermeulen van Wolven in Nederland. "Een hond kan ook veel meer flaporen hebben, terwijl de oren van een wolf wat spitser staan. En een hond waggelt en een wolf loopt in een rechte lijn."
Vermeulen en zijn collega's kregen vandaag een foto van de mogelijke wolf toegestuurd door de politie. Ook stuurde een inwoner een filmpje op. Op basis van de beelden, concludeerde Wolven in Nederland dat om een (wolfs)hond gaat.
"Een hond waggelt en een wolf loopt in een rechte lijn."
Dat wordt later bevestigd door het dierenasiel uit Amerongen. Het gaat om een ontsnapte saarlooswolfhond van een inwoner van Veenendaal. Zijn beide wolfshonden wisten vanmorgen te ontsnappen. Eentje werd al snel gevangen. De ander zwierf de hele dag door de omgeving. Pas 's avonds kwam het bericht dat het dier in de kladden zou zijn gegrepen.
De loslopende dieren veroorzaakten onrust in Veenendaal. Maar volgens Wolven in Nederland is het niet aannemelijk dat een echte wolf urenlang door een woonwijk kuiert. "Als een wolf in zo'n omgeving belandt, zal ie zo snel mogelijk weer een rustig plekje willen zoeken. Een bos, of een maisakker bijvoorbeeld. Als ie maar uit het zicht is, niet achtervolgd wordt en een veilig plekje heeft."
Toch komt het af en toe voor dat een wolf opduikt in een woonwijk. "We hebben het een goed jaar terug gehad in Bennekom. Toen liep daar een wolf dwars door het dorp. Dus het kan wel, maar de kans is heel klein."

RONDZWERVEN

Wolven die in woonwijken belanden, komen daar volgens Vermeulen per ongeluk. "Het zijn vaak jonge dieren, op zoek naar een eigen leefgebied. Die zwerven rond en worden soms door terreinomstandigheden als het ware richting de bebouwing geleid."
"Ik noem maar wat: als je een snelweg hebt die aan de ene kant uitgerasterd is en aan de andere kant een provinciale weg waar ook iets tegenaan staat, of er is bijvoorbeeld een rivier, dan krijg je als het ware een natuurlijke fuik waar zo'n dier inloopt."
Verschillende mensen zagen het dier vandaag lopen en maakten er foto's van
Verschillende mensen zagen het dier vandaag lopen en maakten er foto's van © Brian van Es

NIET BANG ZIJN

Verschillende inwoners van Veenendaal bleven vandaag voor de zekerheid maar binnen met hun kinderen. Maar volgens Vermeulen hoef je niet bang te zijn voor de wolf. "Hij ziet ons niet als prooi of vijand. Dus je hoeft je geen zorgen te maken. Zo'n wolf is alleen gefocust op een uitweg vinden." Hij adviseert mensen daarom om vooral rustig te blijven en het dier de ruimte te geven. "Dus ga er niet pal voor staan."
En: maak foto's en filmpjes. "Dan kunnen wij kijken of het inderdaad een wolf is." Wie beeldmateriaal heeft van een mogelijke wolf, kan dat mailen naar info@wolveninnederland.nl
Verschillende mensen zagen het dier vandaag lopen en maakten er foto's van
Verschillende mensen zagen het dier vandaag lopen en maakten er foto's van © Brian van Es

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.