Nabestaanden herdenken gefusilleerde verzetsstrijder op Leusderheide

© RTV Utrecht / Peter Huting
LEUSDEN - De herdenking op de Leusderheide werd vandaag voor het eerst bezocht door nabestaanden van Johannes Hovenkamp uit Zuidlaren. De verzetsman werd 76 jaar geleden vlakbij Kamp Amersfoort gefusilleerd.
Hovenkamp was opgepakt nadat hij had geholpen bij het doden van een spion van de Duitsers. De nazi-collaborateur deed zich voor als lid van het verzet.
"Een Nederlandse politieagent die samenwerkte met de bezetter was geïnfiltreerd", vertelt gids van Kamp Amersfoort Edie Brouwer. "Met twee anderen heeft Johannes Hovenkamp hem toen gedood. De Duitsers hadden al gauw door dat hun spion verdwenen was. Toen er een vers graf werd gevonden, kregen ze in de gaten wat er was gebeurd. Binnen 24 uur werd Hovenkamp opgepakt."
Een jaar nadat de Duitsers de Nederlandse verzetsman fusilleerde, kreeg de broer van Johannes een dochter. Haar naam werd Froukje Johanna Hovenkamp. Ze werd vernoemd naar haar oom.
Froukje Hovenkamp heeft lang niet geweten wat er met haar oom was gebeurd.
Froukje Hovenkamp heeft lang niet geweten wat er met haar oom was gebeurd. © RTV Utrecht / Peter Huting
Vandaag is Froukje voor het eerst op de plek waar haar oom werd doodgeschoten. "Ik ben erg dankbaar dat de medewerkers van Kamp Amersfoort mij hebben opgespoord. Ik wist helemaal niet wat er met mijn oom was gebeurd. Maar een jaar geleden, werd ik onverwacht benaderd en vertelden ze me dit verhaal."
Wanneer honderden mensen een minuut stil zijn op de plek waar haar oom de dood vond stromen er tranen over de wangen van Froukje. Ze legt een bos bloemen op de plek waar vroeger een massagraf was.
"Door de Duitse spion te doden, heeft mijn oom tientallen levens gered van mensen uit het verzet", zegt ze. "Maar hij heeft het zelf met de dood moeten bekopen. Ik ben trots dat ik zijn naam draag."
De executieplek van Hovenkamp bevindt zich op militair oefenterrein en is dus verboden gebied. Kamp Amersfoort heeft toestemming van het ministerie van Defensie om de familieleden naar de massagraven van destijds te brengen.
De graven zijn na de oorlog gevonden en geruimd. De slachtoffers zijn op andere plekken begraven of gecremeerd. Op de executieplekken is nu niet meer dan een kuil te zien.
Nabestaanden van verzetsman voor het eerst bij herdenking Leusderheide

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.