Nieuwe kerk in Leidsche Rijn opent deuren: ''Mooi, klimaatneutraal gebouw''

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - In een tijd van snelle ontkerkelijking, bouwt de Gereformeerde Gemeente Utrecht juist een nieuwe kerk. Buren en andere belangstellenden konden gisteren een kijkje nemen in de nieuwe Westerkerk in Leidsche Rijn.
Jammer vinden veel kerkgangers het wel dat ze niet meer in het oude mooie pand in Utrecht-Centrum terecht kunnen. Daar lag veel historie. Maar omdat de meeste kerkbezoekers uit Zuidwest-Utrecht of omgeving De Meern komen, is de nieuwe locatie qua bereikbaarheid prettiger.
En al was de oude kerk in het centrum van Utrecht prachtig, er zaten ook een aantal grote nadelen aan. ''Het is groot en er is niet echt rekening gehouden met isolatie en dergelijke'', zegt Dirk-Jan Nijsink van de Gereformeerde Gemeente Utrecht. ''Dus het kost heel veel geld om het te onderhouden en de stookkosten zijn ook hoog.''
Het voordeel van een nieuw gebouw is volgens hem dat je daar rekening mee kunt houden. ''Je bouwt het volgens alle moderne eisen. Op het dak zie je zonnepanelen. De kerk voorziet in zijn eigen energie. Dat maakt het een mooi, klimaatneutraal gebouw.''
Open Dag bij de Nieuwe Westerkerk in Leidsche Rijn
Volgens Kerkenbouw Nederland staat de komst van een nieuwe kerk in Utrecht niet op zich. Momenteel zijn er 42 plekken waar nieuwe kerken worden neergezet of waar dat voornemen er is. Andere plekken in onze provincie zijn Woudenberg, Renswoude, Leerdam en Kockengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.