Kort nieuws: Kersenseizoen begonnen

REGIO - Het kersenseizoen in de Kromme Rijnstreek is officieel van start gegaan. Het meeste zomerse fruit is inmiddels bijna rijp. In Cothen werd donderdagmiddag het eerste mandje kersen van het seizoen uitgereikt.
* Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland heeft donderdag een proef gedaan met een gps-gestuurde maaimachine. Die is bedacht om weidevogels te beschermen. Via de computer krijgt de maaimachine een melding als er nesten van weidevogels in de buurt zijn. Een boer in Nijkerk ging donderdag voor het eerst kijken of de machine werkt.
* Rover stapt naar de rechter vanwege de staking in het streekvervoer. Volgens de reizigersorganisatie worden reizigers onevenredig gedupeerd door de stakingen. Via de rechter willen ze afdwingen dat het busvervoer weer wordt hervat.
* Adviesbureau Berenschot stelt een onderzoek in naar de bestuurskracht van de gemeente Leusden. Het onderzoek vloeit voort uit de discussie over bestuurlijke vernieuwing in de hele Gelderse Vallei. Zo wil de gemeente graag weten hoe sterk ze is om in de toekomst op eigen benen te blijven staan.
* Theater De kom in Nieuwegein krijgt vijftig extra stoelen. De provincie heeft daar een subsidie van 300.000 euro voor uitgetrokken. Volgens de provincie is het voor de hele regio belangrijk dat De Kom een theater van formaat wordt waar ook grotere producties kunnen draaien. Met de vijftig extra stoelen kunnen straks 650 mensen naar de voorstellingen kijken.
* Het Utrechtse gothic festival Summer Darkness gaat samenwerken met de Universiteit Utrecht en met museum Catherijneconvent. Bezoekers van het alternatieve festival krijgen gratis toegang tot het christelijke museum. Samen met de universiteit organiseert het festival een congres over de wetenschappelijke en maatschappelijke kanten van gothic.
* Joop van den Ende moet zich vandaag verantwoorden voor de Ondernemingskamer. De theatertycoon in Baarn trok zich eerder dit jaar terug uit het vastgoedproject Living City in Amsterdam. Hij beschuldigde projectontwikkelaar Van Tartwijk van nauwe banden met fraudeverdachten. Van Tartwijk beschuldigt Van den Ende op zijn beurt van wanbeleid en wil dat de Ondernemingskamer een onderzoek instelt.
* Elf financiële instellingen hebben zich aangesloten bij het tentoonstellingsfonds voor het geldmuseum in Utrecht. Met het geld dat de partijen samenbrengen kunnen extra tentoonstellingen worden ingericht. De instellingen hebben voor minimaal drie jaar hun steun toegezegd aan het fonds.
* Zeist en Amersfoort sluiten zich vandaag aan bij een groot landelijk emancipatieproject voor allochtone vrouwen. Het project helpt, onder de naam Duizend en één Kracht, kansarme en kwetsbare vrouwen aan vrijwilligerswerk. Zo moet de afstand tot de arbeidsmarkt worden verkleind. Utrecht doet sinds de start vorig jaar mee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.