Verzakking: Utrecht sluit Stadhuisbrug af

UTRECHT - De oorzaak van de scheefstand van de kademuur aan de Stadhuisbrug in Utrecht is een verzakking in de fundering van de muur onder het water, blijkt uit onderzoek. Een deel van de Stadhuisbrug wordt per direct tijdelijk met paaltjes afgesloten voor al het autoverkeer.
Uit onderzoek moet blijken hoe de scheur gerepareerd kan worden en hoe lang de afsluiting gaat duren.
De kademuur helt richting het water. Duikinspectie heeft aangetoond dat de fundering onder het water is aangetast. Daardoor is de kademuur gaan verzakken en is een grote scheur ontstaan in het keldergewelf die doorloopt tot in de kademuur. Het gevolg is dat de kademuur is losgeraakt van het gewelf.
Om verdere scheefstand te voorkomen, sluit de gemeente de Stadhuisbrug met paaltjes af voor al het autoverkeer. De paaltjes worden geplaatst aan het begin van de brug bij de Ganzenmarkt en bij het begin van de verbreding. Fietsers en voetgangers kunnen dit gedeelte wel blijven passeren.
Eerst moet nu de fundering onder het water gerepareerd worden. Daarna moet weer een verbinding gemaakt worden tussen de kademuur en het gewelf. De gemeente hoopt in het najaar te kunnen beginnen met de herstelwerkzaamheden.
Bedrijven en winkels in de buurt van het stadhuis wordt verzocht hun toeleveranciers op de hoogte te stellen van de afsluiting van het gedeelte de Stadhuisbrug. Bevoorradingsverkeer kan keren op de Stadhuisbrug en de stad via Oudkerkhof verlaten of tijdens de venstertijden (tijden waarop bevoorradingsverkeer het winkel- en wandelgebied in mag) via de Choorstraat en de Zadelstraat de stad uit rijden. De venstertijden zijn van maandag t/m zaterdag van 06.00 uur tot 11.00 uur en van 18.00 uur tot 19.00 uur, en op donderdagavond van 21.00 uur tot 22.00 uur.
Vorige maand heeft de gemeente een kanjersubsidie ontvangen van het ministerie van OCW voor het restaureren van de Utrechtse werven. De kosten voor het herstel van de kademuur worden daaruit betaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.