RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gezonken botter weer boven water: "Het is net de Vliegende Hollander"

1/3
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - In de haven van Spakenburg staat een groepje oudere mannen toe te kijken hoe er water uit een gezonken vissersboot wordt gepompt. De 115 jaar oude botter is zondagochtend gezonken. Het leegpompen begon vanochtend. "De motor moet binnen vierentwintig uur starten, anders is die naar de bliksem", vertelt Marc Schoonebeek van Museumhaven Spakenburg.

"Hee je bent laat, hij is al weer boven", roept een Spakenburger naar een plaatsgenoot die net aan komt fietsen. De mannen staan al een ochtend lang te kijken naar de boot en volgen de vorderingen op de voet. "Het schip is gezonken en nu drijft 'ie al weer. Het is net de Vliegende Hollander", zegt de fietser met een grijns.

 Spakenburgers komen kijken bij het leegpompen van de botter. Spakenburgers komen kijken bij het leegpompen van de botter. | Foto: RTV Utrecht / Marloes Sollie

De botters uit Spakenburg zijn ingeschreven bij het Varend Erfgoed. In heel Nederland liggen zo'n 67 botters waarvan 35 in Spakenburg. "Dit zijn hele oude en de laatste schepen, dat heeft wel een bepaalde waarde. Het hangt af van de staat van het schip, maar zit tussen de 45.000 en 145.000 euro", vertelt Schoonebeek.

Er is onderzoek gedaan bij de boot. Daaruit blijkt dat er een gat van één centimeter aan stuurboord zat. Waarschijnlijk waren er ook technische problemen bij de pompen. Daardoor kon het water dat in de boot kwam niet weg. "Als er dan een boot van vier of vijf ton drukt op het water, kan het snel gaan. Maar wij kunnen nu verder en daar ben ik blij om", zegt Schoonebeek.

Een Spakenburger denkt dat er door deze gebeurtenis meer toeristen komen. "Het is een mooi verhaal. Straks staat het op YouTube en komt er nog een bus Japanners op af."

De botter die dit weekend zonk in Spakenburg is weer boven water


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -