Tienhoven snakt naar maatregelen voor Looijdijk en Laan van Niftarlake

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Tientallen inwoners van Tienhoven hopen dat de gemeente Stichtse Vecht binnenkort met een degelijk plan komt voor de weg die dwars door hun lintdorp loopt. De Looijkdijk, die verderop als Laan van Niftarlake verdergaat, is lang en smal. Je mag er maar 30 kilometer per uur, maar veel automobilisten trappen het gaspedaal toch flink in.
"Het is een weg met heel veel gebruikers, zonder voetpad. En dat maakt het zo gevaarlijk", vindt omwonende Lieuwke Kranenburg. Net als veel andere Tienhovenaren meldde zij de locatie aan bij ons Meldpunt Onveilig Verkeer.
"En er staan ook nog veel auto's aan weerszijden van de weg geparkeerd", vertelt Kranenburg. "Daar moeten fietsers dan omheen met verkeer van beide kanten. Er zijn weinig uitwijkmogelijkheden, want de huizen staan vrij dicht op de weg en er loopt een sloot langs. Onze kinderen moeten ook over deze weg naar school. Dus ik vind het een gevaarlijke situatie."
Naast de vele auto's die van de doorgaande weg gebruik maken is de Laan van Niftarlake ook een populaire toeristische route met veel dagjesmensen op de fiets en wielrenners.
De Laan van Niftarlake in Tienhoven is volgens veel inwoners onveilig

ONGELUKKEN

De krapte op de weg waarbij tegenliggers elkaar maar nét kunnen passeren leidt vaak tot ongelukken en bijna-botsingen. Nog niet zo lang geleden reed een scootmobiel het water in. "Die bejaarde man voelde zich bedreigd door een toekomende auto. Hij is de sloot ingereden en moest er door omwonenden uit worden gehaald."
Om te voorkomen dat het vaker fout gaat moet er dus wat gebeuren aan de weg, maar wat? Dat blijkt nog best lastig. "Er zijn al drempels geprobeerd, maar die trilden heel erg door in de huizen van de omwonenden, dus dat gaf heel veel overlast."

OPLOSSING

Een eenvoudige oplossing is er kennelijk niet. Intussen denkt de gemeente Stichtse Vecht hard na over maatregelen die wel kunnen. Binnenkort wordt een plan gepresenteerd met verkeersmaatregelen. Kranenburg: "Hopelijk kan iedereen zich daar een beetje in vinden."
RTV Utrecht deed in april onderzoek naar onveilige wegen in Midden-Nederland. Dat leverde in de hele provincie meer dan 20.000 reacties op. Meer verhalen uit het Meldpunt Onveilig Verkeer vindt u in ons dossier.