Kamerleden boos om overstap zorgbestuurder zaak-Michael P.

© ANP
DEN DOLDER - Politieke partijen in Den Haag zijn verbolgen over de nieuwe werkplek van de directeur die verantwoordelijk was voor de behandeling van Michael P., de moordenaar van Anne Faber.
Erik Masthoff had de leiding in de Penitentiaire Inrichting in Vught en blijkt sinds 1 maart bestuurder bij Fivoor. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder, waar P. verbleef toen hij Anne vermoordde.
De PI Vught kreeg recent zware kritiek van twee inspectiediensten. De gevangenis noemde P. een modelgevangene toen hij werd overgeplaatst naar Den Dolder. De familie Faber noemt de overstap van Masthoff 'respectloos'.

PVV

Oppositiepartij PVV krijgt steun voor een debat. "Diegene die medeverantwoordelijk is voor de moord op Faber mag zijn eigen falende beleid gaan controleren", stelt Kamerlid Gidi Markuszower. Hij verwijt minister Sander Dekker fout op fout te maken.

CDA

Regeringspartij CDA wil actie van het kabinet. Kamerleden Joba van den Berg en Madeleine van Toorenburg vragen zich af of een directeur over wiens beleid zo vernietigend is geoordeeld, degene moet zijn die een kliniek kan leiden waar een cultuuromslag nodig is.

MINISTER

Minister Dekker benadrukt dat Fivoor een particuliere organisatie is die over zijn eigen personeelsbeleid gaat. Hij belooft Fivoor erop aan te spreken als het niet goed gaat met de veiligheid en de kwaliteit van de geleverde forensische zorg. Daarnaast houdt de inspectie nog toezicht, onder meer met bezoeken, aldus de bewindsman.

REACTIE FIVOOR

Fivoor stelt op de eigen website de ophef te betreuren. De organisatie wijst erop dat de inspecties aan de onderzoeken naar Michael P. "geen conclusies verbonden die direct het functioneren van Erik als bestuurder van Fivoor ter discussie stelden".
Verder stelt de organisatie dat de samenloop wel is besproken tijdens de aanstelling, die in november rond kwam, en dat ze zich bewust is van de verantwoordelijkheid om alles te doen om te voorkomen dat een situatie zoals met Michael P. nog eens gebeurt.
Volgens Fivoor-woordvoerder Cees Siermann was in november 2018 al bekend dat Masthoff per maart 2019 aan deze nieuwe baan zou beginnen. Toen waren de rapporten over de PI in Vught nog niet bekend. Bovendien is aan de benoeming van Masthoff een uitgebreide selectieprocedure voorafgegaan en is er geen directe aanleiding om te twijfelen aan zijn capaciteiten, stelt de woordvoerder. "Ze hebben gewerkt volgens het boekje, maar het boekje klopte niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.