Vrouw uit Rhenen vast na dodelijke healingsessie met ayahuasca

De gesloten woning in Eersel
De gesloten woning in Eersel © GinoPress
RHENEN - In het onderzoek naar het gebruik van de verboden stof ayahuasca tijdens een healingsessie in Eersel heeft de politie vanmorgen een 46-jarige vrouw uit Rhenen aangehouden. Ze is vermoedelijk betrokken bij de organisatie van de sessies en wordt verdacht van dood door schuld.
De politie startte een onderzoek nadat enkele weken geleden een 31-jarige Hongaarse man in Eindhoven dood werd gevonden. Rechercheurs ontdekten dat hij voor zijn dood deelnam aan een healingsessie in een woning in Eersel. Het vermoeden bestaat dat de man daar de verboden stof ayahuasca heeft gebruikt en mogelijk als gevolg daarvan is overleden.
Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. De kleur is roodbruin en de smaak is erg bitter. Het bevat dimethyltryptamine (DMT) en dit wordt gezien als een harddrug.

INVAL

Tijdens het onderzoek naar de dood van de Hongaar werd duidelijk dat op 24 april weer een healingsessie plaatsvond in het pand in Eersel. De politie greep daarop in. Tijdens een inval werden twee organisatoren, een 38-jarige Italiaanse vrouw en een 33-jarige man uit Spanje, aangehouden.
Naast de organisatoren pakte de politie ook een 47-jarige Spanjaard en een 25-jarige Italiaanse man op. Zij waren in het pand aanwezig en leken een rol te hebben bij de uitvoering van de healingsessie. De 33-jarige Spaanse organisator is voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit nog vast. De drie anderen mochten na verhoor naar huis, maar zijn nog steeds verdachten in het onderzoek.

VROUW UIT RHENEN

De vrouw uit Rhenen werd na de inval nog gezocht. Vanmorgen meldde zij zich op het politiebureau in Eindhoven en werd aangehouden. De vrouw lijkt betrokken bij de organisatie van de healingsessies. Net als de twee organisatoren wordt ze verdacht van dood door schuld en overtreding van de Opiumwet. "Het onderzoek is nog in volle gang en we sluiten meer aanhoudingen niet uit", aldus de politie.
Het Spaanse bedrijf Inner Mastery International, dat zijn Nederlandse vestiging in Eersel heeft, bevestigt dat de Hongaar een van de sessies bijwoonde. Een woordvoerder van de organisatie zegt in het Eindhovens Dagblad dat de man geen ayahuasca gebruikte. Hij zou iboga (een omstreden afkickmiddel) hebben gebruikt en daarna zelfmoord hebben gepleegd.

WONING GESLOTEN

De gemeente Eersel heeft het pand waar de healingsessies plaatsvonden voor vier maanden gesloten vanwege het overtreden van de Opiumwet. Het doel van de tijdelijke sluiting is om een einde te maken aan de bekendheid en het gebruik van deze woning als drugspand. Vandaag zijn de ramen en deuren afgesloten, de sloten vervangen en is het pand verzegeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.