Nieuwe centrummanager Vianen: "De binnenstad moet authentiek blijven"

Lidia van Ingen en Hans van Kooten.
Lidia van Ingen en Hans van Kooten. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
VIANEN/VIANEN - Vianen heeft een nieuwe centrummanager. Lidia van Ingen gaat vanaf deze week ondernemers in de binnenstad helpen met het runnen van hun winkel, café of restaurant.
Ook gaat ze evenementen organiseren en fungeert ze als spin in het web tussen ondernemers, inwoners en de gemeente. "Het belangrijkste is het ontzorgen van de ondernemers en het vullen van leegstaande panden."
Van Ingen is al anderhalf jaar centrummanager in Leerdam. Na de gemeentefusie in Vijfheerenlanden is het voor haar een logische stap om ook in Vianen aan de slag te gaan als centrummanager. Ze prijst de stad om haar authenticiteit: "Vianen heeft een ontzettend mooi centrum. In de Voorstaat zitten vooral nog echte ondernemers en weinig grote winkelketens. Dat moet zo blijven."
De nieuwe centrummanager neemt het stokje over van Hans van Kooten. "Meestal doet afscheid nemen pijn", zegt hij, "maar in dit geval niet." Volgens Van Kooten is er in zijn vier jaar alscentrummanager veel bereikt in de Voorstraat: "Toen ik startte, stonden zo'n dertig panden leeg. Dat zijn er nu nog maar een stuk of zes. Wat dat betreft is er flinke vooruitgang geboekt."
Bovendien is afgelopen april de nieuwe Voorstraat feestelijk geopend na een complete herinrichting. Van Kooten: "Ik lever een prachtige stad af. Toch betekent dat niet dat Lidia en de ondernemers achterover kunnen leunen. Stilstand is achteruitgang. De aandacht blijft dan ook nodig, anders gaat het hard weer de andere kant uit."
Dat beaamt Van Ingen: "Vooral het vullen van winkelpanden blijft ook hier een uitdaging. Hans heeft ontzettend goed werk verricht. Er is niet veel meer te vullen, maar er is nog altijd leegstand.Daarom ga ik met de ondernemersvereniging en bewoners kijken waar behoefte aan is in de binnenstad. Daarna ga ik winkeliers benaderen. Dat betekent de komende tijd veel praten."
Van Ingen heeft zin in haar nieuwe functie. "Ik hou van de hectiek", zegt ze. "Al moet je af en toe brede schouders hebben. Je doet het nooit voor iedereen goed. Ondernemers, bewoners, de gemeente: iedereen heeft wel iets over je te zeggen. Maar dat vind ik leuk. Ik wil kijken wat we samen kunnen bereiken. Het gaat immers niet om mij, maar om de stad: Vianen."
Centrummanager wil Vianen authentiek houden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.