Overlijden Kinga Bán: "Ze is tot de laatste momenten blijven zingen"

© Facebook Kinga Bán
HOUTEN - In Goede Handen, Vandaag en Meer dan een Wonder. Zo maar een paar nummers die gezongen zijn door de Houtense Kinga Bán. De 37-jarige zangeres overleed afgelopen maandag en haar overlijden komt hard aan in de christelijke muziekwereld.
En dat is niet heel gek. De Houtense Bán was enorm populair. Met haar sprankelende persoonlijkheid en haar zuivere zachte engelenstem, was het volgens velen een genot om naar haar te luisteren. Ze bracht ook iets nieuws door de bijbelse boodschap te verpakken in hippe muziek en niet de oudewetse muziek die iedere christen gewend is.
"In christelijke kringen is zij heel bekend en ik durf wel te zeggen dat zij de bekendste zangeres van kerkelijk Nederland was. En ook de manier waarop ze met haar ziekte omging is voor heel veel mensen een inspiratiebron gebleken. En dat klinkt heel gek, maar het heeft uiteindelijk aan haar bekendheid ook best wel veel bijgedragen", aldus Hans van Vuuren, presentator bij Groot Nieuws Radio, een grote christelijke radiozender in Nederland.
Hans van Vuuren: "Ze zong altijd zuiver, iedere keer weer"

SELA

Bán begon in 2008 bij de christelijke band Sela, maar daarvoor had ze haar sporen al ruim verdiend. Ze studeerde cum laude af aan het conservatorium in Utrecht, werkte als koorlid en solist mee aan de Pinksterconferenties en de daaraan gerelateerde opwekkingsliederen. Maar haar grote bekendheid kwam dus pas toen ze zich aansloot bij Sela.
Van Vuuren: "Sela is een club mensen die uiteindelijk uit de Protestantse Kerk Nederland komt en graag nieuwe muziek wilde maken voor de kerk. En dat werd veel groter dan verwacht. Heel kerkelijk Nederland ging die liederen zingen en zij was daar de zangeres van. Vrij kort na haar diagnose borstkanker, heeft zij bekendgemaakt dat ze ermee zat. En zij heeft gezegd: zo lang ik kan zingen, blijf ik zingen want ik geloof dat God mij dat talent gegeven heeft."

SOLO

Uiteindelijk moest de Houtense twee jaar geleden toch stoppen met de band die haar zo bekend had gemaakt. Het kostte te veel energie in combinatie met haar strijd tegen de ziekte. "De tours die zij doen, redde ze niet meer. Maar ze besloot toen wel om sololiederen te blijven doen omdat ze zelf haar energie kon aftasten en daar heeft ze echt haar weg in gevonden", aldus Van Vuuren.
Eén van die soloprojecten waar Bán heel erg trots op was, was het speciale album 'Wij. Samen!' dat ze de afgelopen tijd heeft gemaakt met haar kinderen Ike, Liva en Kene. Na het overlijden van Bán raakte het nieuwe werk binnen no-time uitverkocht. "Zij is tot de laatste momenten dat ze wakker was, blijven zingen", aldus Van Vuuren.

CHRISTELIJKE MUZIEK

Door het overlijden van Bán rijst ook de vraag: hoe groot is die christelijke muziekwereld eigenlijk? Het is een scene die buiten kerkelijk Nederland nauwelijks bekend is, maar heel groot blijkt te zijn.
Hans Maat maakt ook onderdeel uit van die wereld. Hij is de oprichter van de band Sela en een van de tekstschrijvers in de band. Voor zijn werk bij de protestantse kerk, is hij veel bezig met christelijke liederen.
"Er zijn in de christelijke wereld een heleboek artiesten en bands actief, van klein tot groot. Sela hoort bij de grotere bands, trekt veel publiek en heeft behoorlijk wat nummers geproduceerd. Muziek zit bij christenen in de genen. Je hoort direct het verschil als een zaal vol kerkgangers een lied zingt, of een gewone zaal. Zij zijn daarmee opgegroeid."
Hoewel de christelijke muziekwereld dus groot is, is deze niet bij iedereen even bekend, merkt Maat. "Ik heb me wel vaker verbaasd dat er nooit echt aandacht voor is in de gewone media. Bij talentenjachten zie je nog weleens een christelijke muzikant, maar in de Amerikaanse cultuur loopt dat bijvoorbeeld veel meer door elkaar. Nederland is natuurlijk van oorsprong een verzuild land, waardoor we in de christelijke wereld zelf alles hebben ontwikkeld. Er wordt dan ook veel minder geld verdiend dan in de commerciële muziekwereld. De artiesten zijn vaak ook wat idealistischer, geld is niet het belangrijkste."
Toch komen er dankzij nieuwe media meer mogelijkheden voor christelijke artiesten. "Je ziet dat sommige liedjes op Spotify met gemak een à anderhalf miljoen streams hebben. En Kinga was een hele grote in deze wereld. Ik heb het voorrecht gehad met haar te werken en de betere lieden te mogen schrijven. Dat zij zo veel te jong is overleden, is ontzettend verdrietig."

UITVAART

Woensdag 8 mei tussen 17.00 en 21.00 uur is er gelegenheid om afscheid te nemen van Kinga Bán in De Lichtboog in Houten. Haar begrafenis is vrijdag in besloten kring. Er is ook een condoleanceregister geopend en de reacties stromen daar binnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.