Nationaal Militair Museum twee straaljagers rijker: "Het zijn maar lompe dingen"

© RTV Utrecht
SOESTERBERG - Het Nationaal Militair Museum in Soest is twee straaljagers rijker. De Starfighter die jaren op een sokkel langs de A28 stond, komt naar het museum alsmede een Kaasjager.
Het verhuizen van de klassieke vliegtuigen heeft flink wat voeten in aarde: "Het zijn maar lompe dingen", laat conservator Alfred Staarman vanmorgen weten op Radio M Utrecht. "Vliegtuigen zijn lastig te transporteren als ze niet door de lucht gaan. Ze zijn heel kwetsbaar. De vliegbasis in Soesterberg is gesloten dus daar hebben we niks aan. Het moet allemaal met vrachtwagens en hijskranen. Maar dat gaat wel lukken hoor", verzekert hij.
"De Starfighter was heel belangrijk in de jaren zestig. Het is een soort bemande raket. De Kaasjager was juist belangrijk in de jaren vijftig en stond altijd op het vliegveld van Twente. Deze basis is een jaar of twintig geleden gesloten toen defensie moest bezuinigen", legt Alfred uit.
Beide vliegtuigen komen bij de ingang van het museum te staan. "Als je aan komt rijden vanuit Soesterberg zie je hem meteen staan en dat is precies wat we wilden. Je wordt erdoor begroet."
Vanaf morgen moeten beide vliegtuigen hun nieuwe bestemming bereikt hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.