Verdachte van moord op moeder mogelijk te vroeg uit kliniek ontslagen

© AS Media
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De 36-jarige Melvin N. uit Amersfoort stond vandaag voor het eerst voor de rechter voor de dodelijke mishandeling van zijn moeder in Bunschoten. De verdachte heeft het volgens de officier van justitie met opzet gedaan. Er wordt hem door het Openbaar Ministerie daarom moord ten laste gelegd. De verdachte was zelf niet aanwezig bij de tussenzitting, zijn familie wel.
Volgens het OM werd de toen 62-jarige mevrouw De Jonge op 28 januari in haar huis in Bunschoten dodelijk mishandeld door haar zoon. De vrouw overleed twee weken later aan de gevolgen van krachtige schoppen en slagen op haar hoofd, stelde de aanklager in de tenlastelegging.

KLAAR VOOR TERUGKEER

Melvin N. heeft een lang psychiatrisch verleden en zou al twintig jaar voor conflicten binnen de familie zorgen. Hij is meerdere keren kort opgenomen geweest. Vorig jaar september werd hij verplicht opgenomen in psychiatrische kliniek Zon en Schild in Amersfoort. Hij zou daar ruim zeven maanden blijven, maar in november werd hij al ontslagen omdat hij klaar zou zijn voor terugkeer in de maatschappij.
Zijn advocaat Helmers zet grote vraagtekens bij het ontslag uit de kliniek, omdat haar cliënt daar toen mogelijk nog niet klaar voor was. Zij wil dat wordt onderzocht hoe het besluit om Melvin N. uit de kliniek te ontslaan tot stand is gekomen. De rechtbank ging daar in mee en besliste dat de politie hier onderzoek naar moet doen.

PSYCHIATER

Melvin N. wilde niet meewerken aan opname en observatie in het Pieter Baan Centrum. Hij is daarom inmiddels onderzocht door een psychiater en moet nog worden onderzocht door een psycholoog. Ook dat laatste zou hij aanvankelijk hebben geweigerd, omdat hij al met een deskundige had gesproken.
Om een goed beeld te krijgen van zijn psychische problemen en stoornissen moet ook met mensen uit zijn directe omgeving worden gesproken, vindt zijn advocaat. Ook zijn familie dringt daar op aan. De rechtbank besliste dat dit zogenoemde milieuonderzoek er komt en dat de psychiater daarna nog aanvullend onderzoek moet doen naar de psychische toestand van Melvin.
Melvin N. woonde in het Soesterkwartier in Amersfoort. Volgens zijn familie kon je erop wachten dat het een keer echt fout met hem zou gaan. Zijn broer zegt in het AD dat Melvin de dag voor de mishandeling bij zijn moeder was langsgegaan, omdat hij weer thuis wilde wonen. Zij zou dat toen hebben geweigerd. De volgende dag kwam hij terug, met noodlottige afloop.
De zaak tegen Melvin gaat op 10 juli verder. Het is nog onzeker of dat een inhoudelijke behandeling wordt. Dat hangt af van de verschillende onderzoeken die nog moeten worden gedaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.