Nieuwe 'verkeersambtenaar' IJsselstein moet veiligheid verbeteren

'Verkeersambtenaar' IJsselstein gaat vooral kijken naar gedrag.
'Verkeersambtenaar' IJsselstein gaat vooral kijken naar gedrag. © RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - De gemeente IJsselstein heeft sinds een paar weken een ambtenaar in dienst die onveilige verkeerssituaties aanpakt. "En dat kunnen soms praktische maatregelen zijn als borden neerzetten, aanpassingen of acties op scholen. Het kan van alles zijn", zegt mobiliteitswethouder Peter Bekker (LDIJ).
IJsselstein vormt samen met grotere gemeenten de top van ons Meldpunt Onveilig Verkeer. Inwoners hebben daarin 79 punten gemeld die ze als onveilig ervaren. Vaak gaat het om hard rijdende auto's of onduidelijke voorrangssituaties. Een van de opvallendste locaties: het plein voor het stadhuis.

STADHUIS

Vierendertig mensen schrijven in het meldpunt dat ze zich storen aan de verkeerssituatie op het plein voor het stadhuis. Daar delen fietsers, voetgangers en auto's de ruimte en dat gebeurt niet zoals het zou moeten. Fietsers rijden te hard met hun mobiele telefoon in de hand en daar rijden dan ook nog scooters en auto's doorheen. Vooral voetgangers voelen zich onveilig.
Wethouder Peter Bekker kan zich vinden in de kritiek die er is op het plein. Het is dan ook een gek gezicht om een fietspad abrupt te zien eindigen aan de rand van het plein. "Dat klopt", beaamt de wethouder. "Het is een van de dingen waar we nog naar kijken hoe we dat beter kunnen doen. Misschien moeten we de fietspaden wat duidelijker aangeven. Maar toch blijft het ook gewoon een plein waar we met z'n allen komen. Met lijnen hier kunnen mensen naar eigen believen vinden dat hij of zij voorrang heeft."
Abrupt einde aan fietspad op plein IJsselstein.
Abrupt einde aan fietspad op plein IJsselstein. © RTV Utrecht
De wethouder is van mening dat het voor voetgangers al gastvrijer wordt wanneer fietsers op het plein gewoon wat rustiger rijden en richting aangeven.

AMBTENAAR

Een belangrijk deel van het werk van de nieuwe verkeersambtenaar wordt dan ook het onderzoeken van hoe mensen zich gedragen in het verkeer. Dat is volgens de wethouder het belangrijkste: "Onze nieuwe werknemer gaat van alles uitzoeken, maar vooral: hoe kunnen we gedrag veranderen. Puur op verkeer gericht."
RTV Utrecht deed in april onderzoek naar onveilige wegen in Midden-Nederland. Dat leverde in de hele provincie meer dan 20.000 reacties op. Meer verhalen uit het Meldpunt Onveilig Verkeer vindt u in ons dossier.
Het plein voor het stadhuis in IJsselstein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.