Utrecht wil minder onterechte parkeerboetes: bon onder ruitenwisser verdwijnt

© ANP
UTRECHT - De gemeente Utrecht wil het aantal onterechte parkeerboetes terugdringen.
Uit een analyse van de bezwaren blijkt dat in de stad gemiddeld twee keer per dag een parkeerboete wordt opgelegd nadat er per ongeluk een verkeerd kenteken is ingevoerd, bijvoorbeeld door typefouten of doordat de volgorde van het kenteken wordt verdraaid.
Met raadsleden is in oktober besproken om de bezwaarprocedure in deze gevallen te vereenvoudigen. De wethouders Klein en Van Hooijdonk zijn hiermee nu aan slag in samenwerking met Belastingsamenwerking gemeenten & hoogheemraadschap Utrecht (BghU).

DEURMAT EN BEWIJS

De verwachting is dat in de loop van dit jaar de parkeerboetes niet meer onder de ruitenwisser worden aangebracht, maar na enkele dagen op de deurmat belanden. In de andere grote steden gebeurt dit al.
Daarnaast wordt gewerkt aan een mogelijkheid om eenvoudig bewijsmateriaal in te zien, bezwaar te maken en om de parkeerboete te betalen. De mogelijkheid om het makkelijker te maken de bekeuring te laten vernietigen wordt hierbij ook meegenomen.

ONDERSCHEPPEN

Verder wordt onderzocht of parkeerboetes door kenteken-typefouten onderschept kunnen worden voordat een parkeerboete op de deurmat belandt. Hierbij wordt opgetrokken met andere gemeenten.

VOORKOMEN

De gemeente Utrecht zet ook in op het voorkomen van kentekenfouten. Zo wordt belparkeren gepromoot. Daarnaast wordt gekeken naar technologische ontwikkelingen. "Een mogelijkheid dat na het invoeren van het kenteken bij de parkeerautomaat een check volgt met merk en kleur van het voertuig is wenselijk om de typefouten te verminderen. Deze kenmerken van de auto zijn veelal beter bekend dan het kenteken", schrijven de wethouders aan de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.