RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tijdelijke daklozenopvang Maliebaan open: "Als je maar ergens terecht kan"

UTRECHT - Op de Utrechtse Maliebaan is sinds kort de nieuwe nachtopvang voor daklozen geopend. Die is tijdelijk, omdat andere locaties in de stad momenteel worden verbouwd.

RTV Utrecht nam een kijkje en trof de thuisloze Erna. Zij kan zich haar eerste nacht in de nachtopvang nog goed herinneren. "Ik was zo moe," vertelt ze. "Maar ik werd zo warm en liefdevol ontvangen. Ik kreeg een schoon bed, een hapje eten, kon even uithuilen".

Het was precies wat ze nodig had, zegt Erna. Volgens haar laat het zien dat de nachtopvang van De Tussenvoorziening veel meer is dan alleen een bed voor dakloze Utrechters.

Het is hier heerlijk rustig. We slapen alleen of met z'n tweetjes op een kamer."
Dakloze Erna
UITSLAPEN Erna staat uitgeslapen de keuken van het pand aan de Maliebaan te boenen. Vorige week is daar de tijdelijke nachtopvang opengegaan. Zij en andere bezoekende daklozen zijn blij met het nieuwe onderkomen. Al moet er nog veel worden schoongemaakt.

"Het is hier heerlijk rustig. We slapen alleen of met z'n tweetjes op een kamer," vertelt ze. "Dan slaap je prima door hoor. Vanochtend was ik om half acht pas wakker!"

Dat is een hele verandering met de opvang op het Jansveld, waar ze op een zaal lag met meerdere mensen. Die locatie wordt momenteel verbouwd, daarom is De Tussenvoorziening tijdelijk ingetrokken in het pand aan de Maliebaan.
ONGERUSTE BUURTBEWONERS De buurt was bezorgd toen ze hoorden dat er een opvang voor zo'n veertig daklozen zou komen. Ze vreesden overlast.

Erna begrijpt wel waar die angst vandaan komt. Zij zag er zelf ook tegenop om bij de nachtopvang aan te kloppen. "Ik vond het eng. Ik gebruik zelf geen drugs en alcohol, maar had het idee dat alleen dat soort types naar de nachtopvang kwamen". Toch zag Erna zich genoodzaakt die stap te zetten. En nu weet ze: de nachtopvang is voor veel meer mensen bedoeld.

"Je ziet hier mensen met allerlei problemen. Dakloos worden kan je zomaar overkomen," vertelt Erna. "Dan is het heel fijn dat je ergens terecht kan, en dat er een luisterend oor is".
AFSPRAKEN MET BUREN Tussenvoorziening-manager Elsbeth Spoor begrijpt de onrust bij buurtbewoners. "Daarom zijn we snel met hen in gesprek gegaan," vertelt ze. "Nu zijn er afspraken, ook met onze gasten. En we lopen rondes om te voorkomen dat mensen blijven hangen," vult Elsbeth aan.

We hebben nog geen klachten ontvangen."
Manager Elsbeth Spoor over afspraken met de buurt

Vorige week is het pand in gebruik genomen en tot nu toe gaat het goed. Een verheugde Elsbeth: "We hebben nog geen klachten ontvangen."

De verbouwing aan het pand op het Jansveld is nodig om het toekomstbestendig te maken. "Het wordt omgetoverd tot een 24-uursopvang," zegt Elsbeth. "Daklozen zijn daar niet alleen 's nachts, maar ook overdag welkom."
NIEUW BELEID Die ontwikkeling past binnen het vernieuwde daklozenbeleid van de Gemeente Utrecht. De zorg voor daklozen moet beter en completer. 24 Uurszorg is daar een belangrijk onderdeel van.

Elsbeth is blij met die ontwikkeling. "Dan hoeven we onze gasten 's ochtends niet meer te vragen om weer de straat op te gaan". Ze denkt even na en zegt: "dat gaat hen zo veel meer rust brengen. Ze hoeven dan niet elke dag te denken 'waar ga ik vanavond slapen?' maar kunnen op één plek terecht. Dan heb je eindelijk de ruimte om je leven weer op de rit te krijgen".

Erna kan zich het helemaal voorstellen. "Op straat leven is verdrietig," zegt ze. "Het is geweldig als dat niet meer zou hoeven en je gewoon ergens terecht kan".


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -