Gemeenten willen meer geld voor jeugdzorg, anders gaan taken terug naar Rijk

Gemeenten publiceren open brief over tekorten jeugdzorg.
Gemeenten publiceren open brief over tekorten jeugdzorg. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft namens alle gemeenten in het land een open brief aan het kabinet geschreven om zijn zorgen te uiten over de gemeentelijke tekorten op het gebied van de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Hij wil dat het kabinet met meer geld over de brug komt. Gebeurt dit niet dan overwegen de gemeenten om hun taken terug te geven aan het Rijk.
In de brief beklagen de gemeenten zich erover dat het Rijk zaken als werk, zorg en jeugd sinds 2015 laat uitvoeren op gemeenteniveau. Maar omdat er steeds meer vraag is naar jeugdzorg, en er geen geld bij is gekomen uit Den Haag, zijn er bij sommige gemeenten financiële tekorten ontstaan.
Gemeenten proberen al langer de druk op het Rijk op te voeren om met meer geld over de brug te komen. Vorige week kwam het CBS met cijfers dat het aantal kinderen dat jeugdzorg nodig heeft, is gestegen. Toen riepen wethouders in onder andere De Bilt en Wijk bij Duurstede het Rijk op om meer geld te geven.
Minister De Jonge beloofde al te gaan onderzoeken hoe het Rijk iets kan doen aan de situatie. "Deze rapporten bevestigen de signalen die gemeentes al langer afgeven over de financiële tekorten op de jeugdzorg", aldus de minister.

"ONBEGRIP, FRUSTRATIE, WOEDE"

Van Zanen herhaalt de oproep van de wethouders van De Bilt en Wijk bij Duurstede vandaag namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens hem hebben gemeenten in heel het land last van de problemen: "Het gaat ook niet alleen om grote of alleen om kleine gemeenten." Veel ambtenaren zouden inmiddels gevoelens hebben van "onbegrip, frustratie en zelfs woede."

SPECIAAL POTJE

Het Rijk kwam eerder al met een speciaal reservepotje voor gemeenten met financiële problemen vanwege de stijgende vraag naar jeugdzorg. Zes gemeenten in deze provincie kregen daar geld uit: Bunschoten, De Bilt, Leusden, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Woudenberg.

COMPENSATIE

De VNG houdt met de brief de druk op het Rijk hoog. De oplossing moet volgens de gemeenten uit Den Haag komen: gemeenten kunnen de tekorten niet zelf aanvullen, aldus Van Zanen. "Gemeentebegrotingen moeten, in tegenstelling tot de Rijksbegroting, nu eenmaal sluitend zijn."

"TAKEN TERUGLEGGEN BIJ RIJK"

Krijgen de gemeenten niet meer geld van het kabinet dan overwegen ze volgens de brief "om de gedecentraliseerde taken weer bij het Rijk terug te leggen". Hoe dit eruit zou zien, wordt niet uitgelegd.
Gemeenten: meer geld of jeugdzorgtaken gaan terug naar Rijk
Gemeenten: meer geld of jeugdzorgtaken gaan terug naar Rijk © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.