Drukte bij opening Utrechtse Primark: "Soms maak ik mij wel zorgen over de kledingindustrie"

© RTV Utrecht / Marloes Sollie
UTRECHT - Onder grote belangstelling heeft de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure vanmorgen de Primark in Hoog Catharijne geopend. Hij knipte een lint door, waarna de eerste klanten door een haag van medewerkers met ballonnen naar binnen liepen.
Utrechter Nico kwam langs om te shoppen bij de populaire budgetketen. Hij is blij dat de Primark nu in zijn stad zit. "Nu hoef ik niet meer zo ver weg, het scheelt in kilometers." Een andere klant is eveneens blij dat ze niet meer ver hoeft te reizen. "Ik woon hier tien minuten fietsen vandaan, dus dat is lekker meegenomen."
Zaterdag was Primark al in de stad met een 'winactie', waarbij tasjes werden uitgedeeld met een paar golden tickets erin. Benthe (12) won zo'n ticket. Ze kreeg honderd euro shoptegoed en mocht eerder de winkel in. "We kregen een tasje en daar zat een kartonnetje in. Dus wij dachten dat is vast een grap, maar er stond echt golden ticket. En dat vind ik wel echt bijzonder."
Medewerkster Flora mocht, na anderhalve week lessen te hebben gevolgd, vandaag aan de slag. "Ik heb kassatraining, paskamertraining en servicetraining gehad. En we hebben ook zelf geoefend, dat vond ik fijn. Ik ben trots dat ik hier mag werken en was erg blij toen ik hoorde dat ik was aangenomen."
© RTV Utrecht / Marloes Sollie
Wethouder Verschuure is enthousiast over de komst van Primark, maar heeft vanmorgen ook aandacht gevraagd voor duurzaamheid en oneerlijke werkomstandigheden in de productielanden, zo laat hij weten via Twitter.
Bij de klanten zijn de meningen over duurzaamheid van de Primark verdeeld. "Heel veel mensen zeggen ook dat er kinderarbeid is, maar ik geloof daar niet zo in. Helemaal totaal niet", zegt Nico. Shopper Imelda heeft heeft haar twijfels over deze kleding. "Soms maak ik mij wel zorgen over de kledingindustrie en hoe dit zo goedkoop kan. Er staat het een en ander op de site wat me enigszins gerust maakt maar ik weet eigenlijk wel beter."
Primark is een populaire Ierse keten met meer dan 360 winkels, verspreid over Europa en de Verenigde Staten. Klanten kunnen er terecht voor spotgoedkope kleding, accessoires, lingerie, beautyproducten en huisdecoratie artikelen.
De vestiging in Utrecht is de twintigste Nederlandse Primark en de op één na grootste van het land. De winkel zit in het oude V&D-pand en heeft een totale winkeloppervlakte van 6.336 vierkante meter, verspreid over vier verdiepingen.
Vandaag trad vanwege de opening een DJ op en de winkelketen zette "polaroid-meiden in om gezellige momenten met vrienden en familie vast te leggen".
Opening Primark Hoog Catharijne
© RTV Utrecht / Marloes Sollie
© RTV Utrecht / Marloes Sollie
© RTV Utrecht / Marloes Sollie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.