Vishandelaren: "Toekomst van de markt staat op het spel"

© Robert Jan Booij
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Dagelijks vertrekken ongeveer 200 viskarren vanuit Bunschoten-Spakenburg het land in om op markten en in winkelstraten hun handelswaar te verkopen. Van generatie op generatie staan viswagens vaak in hetzelfde dorp of stad op een vertrouwde plek, maar daar komt verandering in door nieuwe EU-regelgeving.
Nu kunnen ondernemers elk jaar een vergunning aanvragen en wordt die vrijwel automatisch verlengd, ook in de opvolging van een kraam. Door nieuwe Europese regels kunnen marktkramen alleen voor een bepaalde tijd een vergunning krijgen voor een plek. Na die periode moet opnieuw een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente. Als nieuwkomers op dezelfde plek ook met een kraam willen staan, wordt er geloot.
Volgens Ruud van Diermen, van de Spakenburgse Vishandels Vereniging, is dat een onwenselijke situatie. Niet alleen voor viskramen, maar ook voor handelaren in noten, kaas of groenten en fruit. "Er is geen enkele zekerheid meer. We praten over mega-investeringen van zo'n twee ton per wagen, maar denk ook aan de mensen die bij je werken. De toekomst van de markt als geheel staat op het spel. Wie gaat nog investeren straks als je niet zeker bent dat je over drie jaar nog je markt of je standplaats in het land hebt", zegt een bezorgde Van Diermen.
Er is geen enkele zekerheid meer
Ruud van Diermen
Van Diermen staat sinds zijn 16e in de viskraam: "We worden 25 jaar terug in de tijd gezet. Je ziel en zaligheid leg je er jaren in. We hebben een eigen klantenkring opgebouwd en een eigen identiteit." Volgens Van Diermen zijn er nog voldoende plekken beschikbaar voor nieuwkomers. Zo'n 30 procent van de markt in het land heeft plekken en dus zijn er al mogelijkheden voor nieuwe ondernemers.
Gemeenteraadslid Arie Koops van de ChristenUnie denkt dat gemeenten voor een langere periode vergunningen moeten kunnen geven: "Voor 15 tot 20 jaar want dat geeft handelaren de kans om hun investering op een normale manier terug te verdienen. De nieuwe regels geven problemen voor ondernemers en ook voor de toekomst als het gaat om werkgelegenheid."
Vanmiddag komt europarlementariër Peter van Dalen naar Bunschoten-Spakenburg om zich te laten informeren door vishandelaren. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken is in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om tot een regeling te komen die volgens de EU-regels mag, maar toch zorgt voor zekerheid voor marktverkopers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.