RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verdriet om Veenendaalse dominee en zwangere maîtresse

VEENENDAAL - In de Hervormde Gemeente van Veenendaal is verslagen gereageerd op het nieuws dat een dominee op non-actief is gesteld wegens een buitenechtelijke relatie met een gemeentelid. De vrouw is zwanger van de dominee. "Wat een schade, wat jammer."

Kerkgangers hoorden vorige week al dat dominee Stam op non-actief was gesteld, maar kregen afgelopen weekend te horen wat de reden was. Volgens secretaris, of Scriba zoals de kerk het noemt, Nico Belo is "met verslagenheid, met verdriet, met verwarring en met vertwijfeling" gereageerd. "Maar laten we elkaar vasthouden, met armen om elkaars schouders en proberen elkaar te bemoedigen."

Belo zelf lijkt in eerste instantie nauwelijks bewogen. Maar dat is schijn. "Het voordeel is dat ik van mezelf weet dat ik eerst denk "wat moet er gebeuren", dat ik orde op zaken moet stellen en de emotie wel later komt. Maar als geschokte mensen in de gemeente hun pijn verwoorden, die verdrietig zijn dan raakt mij dat behoorlijk. Dan denk ik: "jonge, jonge, jonge. Wat een schade, wat een schade. Wat jammer, wat jammer."

ONDERZOEK

De overkoepelende regionale kerk doet onderzoek naar de gedragingen van de predikant. Uiteindelijk doet een onafhankelijke commissie uitspraak over de toekomst van de man binnen de kerk. Belo: "Wat die uitspraak wordt, weet ik niet en daar moet je ook niet over filosoferen. Dan dwarsboom je de normale rechtsgang die ook binnen de kerk is."

Bij dat onderzoek van de kerk blijft het, naar alle waarschijnlijkheid. Volgens Belo is er geen sprake van seksueel misbruik. "Als ik het goed begrepen heb is er sprake van strafrechtelijke onderzoek als dingen onder macht, dwang en niet vrijwillig gebeuren. Voor zover wij begrepen is dat nu volstrekt niet aan de orde. Het is met wederzijds goedvinden gebeurd."

Strafrechtelijk onderzoek is volstrekt niet aan de orde. Het is met wederzijds goedvinden gebeurd."
Nico Belo

De kerk was zich aan het oriënteren op een toekomst in het centrum van Veenendaal, mét de dominee. "Daar had hij zeker een visie op. Je doet nu een flink aantal stappen achteruit. Je moet jezelf als gemeente eerst weer hervinden. Pas dan kan je gaan bouwen aan het vertrouwen in de gemeente." De eerste prioriteit van de kerk is nu de basisactiviteiten in stand houden. Volgens de secretaris komen die niet in gevaar, mede dankzij de hulp van andere predikanten.

Ondanks alles heeft de secretaris niet de behoefte om de predikant te veroordelen. "Echt niet. Maar ik ben wel verdrietig over de enorme schade die ontstaan is."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -