Grote ov-staking op 28 mei, spoormedewerkers willen beter pensioen

© RTV Utrecht / Niels Drost
UTRECHT - Het treinverkeer en het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ligt op 28 mei grotendeels stil. Vakbonden FNV, CNV en MHP hebben die dag tot een 24-uursstaking opgeroepen.
De aangekondigde acties zijn deels bedoeld als herkansing van de landelijke actiedag op 18 maart. Die actiedag werd toen afgebroken vanwege de tramaanslag in Utrecht op het 24 Oktoberplein. Net als toen willen de vakbonden staken voor een beter pensioen.
De bonden zeggen dat spoormedewerkers vaak al jong zijn begonnen met werken en dat ze fysiek en mentaal zwaar worden belast. "Agressie, onregelmatig werken, lawaai, lopen door rijdende treinen en voor de monteurs het treinonderhoud vergen veel van de mensen", zegt bestuurder Henri Janssen van FNV Spoor. "Nu de AOW-leeftijd steeds verder naar achteren schuift, zie ik steeds vaker leden voor de finish uitvallen. Onze achterban vindt dat die gekkigheid gestopt moet worden."
De vakbonden hebben hun achterban ook opgeroepen om in de metaal, de bouw en andere sectoren op woensdag 29 mei voor 24 uur het werk neer te leggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.