Zaak tegen vluchtende verdachte na zware crash opnieuw uitgesteld

© Alko Media
AMERSFOORT/LEUSDEN - Een slepende rechtszaak tegen een verdachte van een zware aanrijding bij de afrit van de A28 bij Leusden-Zuid bereikte vanmiddag een nieuw dieptepunt. De inhoudelijke behandeling van de zaak werd voor de derde keer uitgesteld. De 22-jarige Utrechter die het ongeluk twee-en-half-jaar geleden veroorzaakte, schitterde door afwezigheid.
De verdachte lijdt aan diabetes en zou verzwakt zijn door de ramadan. Volgens zijn advocaat Maalsté ligt hij in het ziekenhuis. De voorzitter van rechtbank geloofde dat de man oprecht graag bij de zitting had willen zijn en vindt het voor de behandeling van de zaak ook belangrijk dat hij er bij is. Omdat de verdachte er zelf niets aan kon doen, besloten de rechters de zaak opnieuw aan te houden.
De zaak werd al twee keer eerder uitgesteld. Eerst voor aanvullende technisch onderzoek, omdat de man beweerde dat het ongeluk veroorzaakt was door slecht werkende remmen, daarna werd de zaak opnieuw aangehouden wegens ziekte van zijn advocaat. Het nieuwe uitstel was tegen de zin van de officier van justitie. Die betoogde dat de zaak al te lang duurt en vroeg om de man bij verstek te berechten.

VLUCHTEN NA ONGEVAL

Op 16 december 2016 reed de toen 20-jarige M.A. vanaf de afrit met hoge snelheid door rood, verloor de controle over het stuur en botste achterop een stilstaande auto op de Arnhemseweg. De bestuurster van die auto moest door de brandweer worden bevrijd. Wonderlijk genoeg hield ze hier geen fysiek letsel aan over.
Bestuurder M.A. en zijn passagier sprongen na de aanrijding uit hun auto en vluchtten het bos in, waar ze met behulp van een politiehelikopter en honden konden worden aangehouden. Ook het vluchten na het ongeval is een strafbaar feit.

DASHCAM LEGDE CRASH VAST

Hoe hard de klap was is goed te zien op beelden van de dashcam van een auto die op het moment van de aanrijding bij de verkeerslichten stond te wachten. De auto van A.M. rijdt met een snelheid van rond de 70 kilometer per uur langs de rij wachtende auto's, kan de bocht naar rechts vervolgens niet maken en wordt via de verhoogde rijbaanscheiding gelanceerd tegen de auto van het slachtoffer.
Op dashcambeelden is te zien hoe hard de klap was
De verdachte en de andere man in de auto waren al vanaf Maarn voor de politie op de vlucht. Tijdens de achtervolging over de A28 zouden zij pakjes naar buiten hebben gegooid. Dat zouden drie gestolen navigatiesystemen zijn geweest. Mogelijk waren de mannen daarom op de vlucht.
Het nieuwe uitstel is extra zuur voor het slachtoffer van de aanrijding. De vrouw was voor de derde keer tevergeefs naar de rechtbank in Utrecht gekomen om haar verhaal te kunnen doen. Op maandag 5 augustus doet de rechtbank een nieuwe poging om de zaak te behandelen. Dan is de verdachte er hopelijk bij en hoort hij welke straf het OM tegen hem eist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.