Nieuwegeiners grijpen laatste inspraakkans over Polder Rijnenburg

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Vanavond bespreekt de Nieuwegeinse commissie Ruimtelijke Ordening en Milieu het energielandschap in polder Rijnenburg. Daar is de gemeente Utrecht al jaren van plan om op het stuk grond ten westen van Nieuwegein duurzame energie op te wekken. Alleen gaat dat niet zonder slag of stoot.
Vanaf het eerste moment is er veel weerstand tegen de plannen, omdat daar windmolens in voorkomen. Vooral vanuit De Meern, IJsselstein en Nieuwegein is verzet. Bij iedere gelegenheid om er iets over te zeggen of mee te praten, melden betrokken inwoners zich.
Ook vandaag in Nieuwegein hebben negen mensen hebben zich gemeld om in te spreken. Commissieleden horen dus wat zij denken over de scenario's die de gemeente Utrecht heeft voor de polder.

INSPREKERS

En dat zijn verschillende meningen. Maurice Kassing zat tot een jaar geleden nog in een zogenoemde 'uitwerkingsgroep'. Die bestond uit omwonenden van de polder. De uitwerkingsgroep is uiteindelijk uit de gesprekken met de gemeente Utrecht gestapt, ze hebben dat proces frusterend ervaren. Kassing blijft zich wel, samen andere ex-leden, met de polder bezig houden.
Maurice Kassing over polder Rijnenburg
Ook zijn er insprekers namens Rijne-Energie, een coörporatie die grootschalig duurzame energie op wil wekken in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Rijne-energie wil samen met bewoners van een groot deel van de provincie investeren in energielandschappen. Zo investeren bewoners in hun eigen groene energiecentrale.
Onder de insprekers is ook Jos Eras, hij woont op 800 meter van de polder. Hij heeft niet veel op met de mogelijke komst van windturbines. Hij vreest gezondheidsproblemen bij hemzelf en andere omwonenden.
Jos Eras over Windturbines
Inwoner Jos Eras vindt de molens veel te groot, hij heeft een heel andere oplossing
Ronnie Lauxen ziet de jarenlange discussie over polder Rijnenburg als een lakmoesproef. Veel gemeenten hebben immers het voornemen om snel te verduurzamen en energie neutraal te worden. Hij voorziet in de komende jaren dan ook meer discussies zoals nu over deze polder, dat wil hij vanavond vertellen.
Ronnie Lauxen over polder Rijnenburg

OMLIGGENDE GEMEENTEN

De gemeente IJsselstein heeft vorige maand een formeel antwoord naar Utrecht gestuurd. Het IJsselsteinse college ziet liever geen windmolens omdat die toekomstige woningbouw in de weg staan. In Rijnenburg staat na 2030 woningbouw gepland.
Nieuwegein heeft nog geen antwoord op de Utrechtste plannen in de polder. Vanavond krijgen de insprekers de kans zich te laten horen en reageren fracties inhoudelijk. Naar verwachting heeft het Nieuwegeinse college eind deze maand een brief klaarliggen die naar het Utrechtse stadhuis gaat.
Wat vinden Nieuwegeiners van Rijnenburg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.