Amersfoorters vinden Laan 1914 onveilig, wethouder verrast

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Auto's die te hard rijden en fietsers in groepen tegelijk over een te smalle weg. Veel Amersfoorters vinden de verkeerssituatie op Laan 1914 in de buurt van de Stichtse Rotonde onveilig, blijkt uit het Meldpunt Onveilig Verkeer van RTV Utrecht. "Er gebeuren hier iedere keer bijna ongelukken".
Van de 122 meldingen in Amersfoort werden de meeste gedaan bij Laan 1914. Vooral fietsers voelen zich niet zeker op de weg, maar ook voor andere weggebruikers blijkt dat het goed opletten is. Dré Hofman rijdt bijna iedere dag op zijn motor op Laan 1914 naar zijn werk. De problemen spelen volgens hem 's morgens wanneer schoolgaande kinderen op de fiets langs het autoverkeer moeten. "De fietsers houden heel erg het verkeer op. Met dagelijks bijna ongelukken. Fietsende scholieren werpen zich zowat voor je wielen."
Het scheelt volgens hem dat veel automobilisten de situatie kennen en daarom goed opletten. Volgens andere Amersfoorters die reageerden op het meldpunt wordt Laan 1914 ook misbruikt voor sluipverkeer omdat deze voorrang heeft op de Rondweg Zuid. Het extra vrachtverkeer dat gepaard gaat met de bouw van een nieuwe woonwijk langs de weg maakt het er niet rustiger op.

VERRAST

Verkeerswethouder Hans Buijtelaar zegt verrast te zijn door het aantal meldingen. "Het was mij niet bekend. We hebben vorig jaar zelf een onderzoek gedaan. Daar kwamen met name voor de fiets verschillende knelpunten langs, maar deze stond daar niet bij." Hij snapt de zorgen wel en zegt dat er serieus wordt gekeken naar de meldingen.
Een oplossing heeft de wethouder niet meteen klaar liggen. Motorrijder Dré Hofman denkt dat de groenstrook tussen Laan 1914 en de Rondweg Zuid versmald moet worden zodat er aan die kant meer ruimte komt voor fietsers. "Met zo'n betonnen afscheiding tussen het fietspad en de rest van de weg."
Reportage over verkeersdrukte op Laan 1914
De politiek in Amersfoort is op dit moment trouwens vooral bezig met het veiliger maken van de grote rotonde bij het Eemplein. Dit is al jaren een bekend verkeersknelpunt en ook uit het Meldpunt Onveilig Verkeer blijkt dat veel Amersfoorters vinden dat daar iets moet veranderen. Tijdens de presentatie van een plan van aanpak dinsdagavond bleek dat aanpassingen daar mogelijk zijn maar veel geld gaan kosten.
RTV Utrecht deed in april onderzoek naar onveilige wegen in Midden-Nederland. Dat leverde in de hele provincie meer dan 20.000 reacties op. Meer verhalen uit het Meldpunt Onveilig Verkeer vindt u in ons dossier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.