Buitenwereld aan tafel bij formatie provincie: "Misschien wordt er niets mee gedaan"

© RTV Utrecht / Roel Breet
PROVINCIE UTRECHT - Een open en transparante formatie, dat is wat de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie in de provincie Utrecht moeten uitstralen. De beoogde samenwerkende politieke partijen GroenLinks, D66, CDA, PvdA en ChristenUnie, organiseerden daarom vanmiddag een brainstormsessie met de buitenwereld om ideeën op te doen.
Organisaties, belangenverenigingen en Utrechtse inwoners die niet aan de formatietafel zitten, kregen daarmee voor het eerst een kans om mee te praten over een nieuw te smeden coalitieakkoord. Niet alle opmerkingen zullen bij de coalitievorming worden verwerkt, maar formateur Jacob Jan van Dijk beloofde om na afloop van de formatie door te geven aan de belangstellenden water met hun suggesties is gebeurd.

OUDE BEKENDEN

Zo'n 150 mensen verzamelden zich voor de brainstorm in de foyer van het provinciehuis. Onder hen zijn voor de provincie veelal bekende gezichten. Bijvoorbeeld organisaties voor boeren zoals de LTO, wethouders uit diverse Utrechtse gemeenten, reizigersvereniging ROVER en natuurbeheerders. Een enkeling is een betrokken inwoner. Na een korte uitleg splitste de groep zich op in kleinere clubjes.
"Dit is het boeiendste en meest gevoelige onderwerp, zo heb ik het idee", zegt CDA-leider Derk Boswijk aan het begin van zijn gespreksronde. Duurzaamheid was het thema van de tafel die hij voorzat. Met een zwarte pen schreef hij de suggesties van de zes belangstellenden met een wat slordig handschrift, "hanenpoten", op.

PARKEERKAART

Het idee was dat eerst de dromen over duurzaamheidsplannen worden genoteerd: wat is een ideaal, maar niet een heel reëel beeld? Vervolgens werd gevraagd hoe de provincie en hoe de Utrechtse inwoners de komende vier jaar op het thema de handen uit de mouwen moeten steken. Wanneer men er niet uitkwam kon de 'parkeerkaart' getrokken worden. Een eindeloze discussie kon daarmee worden geparkeerd.
Die kaart kon bij Boswijk op zak blijven, want hoewel de ideeën alle kanten op gingen, mondden zijn twee sessies uit in een ontspannen gesprek over de energietransitie. Vaak waren de deelnemers het ook met elkaar eens in grote lijnen. Bijvoorbeeld dat de provincie "regie moet pakken" en "integrale oplossingen moet bedenken." Erg concrete suggesties, behalve "een inspirerend gesprek", leverde het niet op.

LUISTEREN

Astrid van Veldhuijzen vond het een nuttige bijeenkomst. Voor Team Sportservice pleitte zij er voor dat sportverenigingen buiten de stad Utrecht ook financieel geholpen moesten worden bij de energietransitie. Toen ze het grote aantal aanwezigen zag, had ze haar verwachtingen wel wat bijgesteld. "Maar het viel me op dat ik mijn verhaal kwijt kon", zegt Van Veldhuijzen. "Het is altijd goed dat je er bent geweest."
"Er werd naar ons geluisterd. Dat is het belangrijkste", aldus Hester Graeler uit Benschop. Zij kaartte woningbouwplannen in het dorp aan waar ze het mee oneens is. De formerende partijen overwegen om kleine dorpen, zoals Benschop, onder voorwaarden meer huizen buiten de bouwgrenzen toe te staan. Graeler gaf desalniettemin aan met een goed gevoel naar huis te gaan. "Ook al wordt er misschien wel niets met mijn opmerkingen gedaan".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.