RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Eindexamens begonnen, spannende periode voor leerlingen barst los

1/4
UTRECHT - Ruim 217.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan het centraal schriftelijk eindexamen. Havo-leerlingen trappen af met filosofie en wiskunde. Voor vmbo'ers staan donderdag Nederlands en biologie op het programma en voor vwo'ers Grieks en scheikunde.

"Ontspannen ben ik niet, er is wel enige spanning maar ik heb wel het gevoel dat het goed moet komen", aldus Vicky Visser uit Nieuwegein. Zij is ťťn van 62.000 havo-leerlingen die dit jaar examen doet.

Vicky uit Nieuwegein is toch best gespannen op de eerste examendag


En het gevoel dat het goed moet komen, komt bij de Nieuwegeinse omdat ze de afgelopen tijd hard heeft geblokt. "Ik ben gisteren nog naar een laatste examentraining gegaan. Mijn docent heeft nog eventjes de belangrijkste dingen besproken en vanochtend om 06.00 alles nog even doorgenomen voor de laatste keer."

Vicky's moeder leeft erg mee met haar dochter, net als duizenden andere ouders natuurlijk. En ze vindt dat haar dochter alles heeft gedaan om een goed resultaat te behalen. "Ik hoef het zelf inmiddels natuurlijk niet meer te doen, maar je ziet hoe druk zij ermee bezig is en dan voel je toch ook wat spanning. Ze heeft zo hard gewerkt, ze heeft het diploma in ieder geval verdient."

 De examenzaal in het Cals College in Nieuwegein. De examenzaal in het Cals College in Nieuwegein. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

DE CIJFERTJES

Ruim de helft van de examenkandidaten (112.663) zit op het vmbo, meer dan 62.000 op de havo en ruim 42.000 op het vwo. De landelijke schriftelijke examens duren tot en met 23 mei.

Drie weken later, woensdag 12 juni, horen leerlingen of ze zijn geslaagd of niet. Leerlingen die examens missen of niet halen, kunnen van 17 juni tot en met 20 juni herexamen doen. Vorig jaar deden zo'n 211.500 leerlingen examen in het voortgezet onderwijs. Van hen slaagde 92 procent.

Het Cals College in Nieuwegein is klaar voor de examenperiode


KLAAGLIJN

Net zoals in voorgaande jaren, heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ook weer een klachtenlijn geopend, waar scholieren kunnen klagen over te moeilijke examens of foutieve vragen. De scholierenorganisatie kreeg vorig jaar minder klachten over het eindexamen dan in voorgaande jaren. De teller bleef steken op 177.000, een jaar eerder waren dat er ruim 189.000.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht