'Staatsbezoek' trekt 60.000 mensen

UTRECHT - Het Grootste Staatsbezoek aller Tijden in Utrecht en Baarn heeft zo'n 60.000 toeschouwers getrokken. Voor het Spoorwegmuseum in Utrecht schreden zaterdag tientallen vorsten en staatshoofden in hun historisch kostuum over de rode loper.
Radio M Utrecht (93.1 FM) was er bij en verslaggever Rob van Burik. Beluister hieronde zijn reportage voor het ochtendprogramma Utrecht is Wakker.
Het grootste Staatsbezoek aller tijden in Utrecht liet meer dan zestig kostuums uit vorstenhuizen uit Europa zien. De kostuums werden gedragen door keizers en koninginnen, maar ook door stadhouders en beroemde maitresses.
De kostuumshow ontstond door een samenwerking van Kostuumcentrale STAP met het Drents Museum. STAP vervaardigde de kostuums, terwijl de afdeling Educatie van het museum toezag op de historische juistheid van de kledij.
Volgens Else Gerritsen van het Drents Museum was kleding voor kooplieden, adel, bestuurders, koningen en vorsten de manier om autoriteit en macht uit te stralen. "De vorsten lieten zich gelukkig ook pontificaal
afbeelden op schilderijen of staatsiefoto's, zodat de huidige kostuummakers de mogelijkheid hadden deze tot in detail na te maken."
Vanuit Utrecht vertok het hele gezelschap rond het middaguur richting Baarn. Daar stappen de 'edellieden' over op een koets om een ode te brengen aan paleis Soestdijk. In Baarn waren verder de hele dag festiviteiten rond het staatsbezoek. Zie ook foto's op unieuws.nl.

Het grootste staatsbezoek aller tijden in Utrecht
Het grootste staatsbezoek aller tijden in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.