Aartsbisdom verheugd over benoeming

UTRECHT - Hulpbisschop van Utrecht, Gerard de Korte, is benoemd tot bisschop van Groningen-Leeuwarden. Dat heeft het Vaticaan bekendgemaakt.
De Korte volgt Wim Eijk op, die eind vorig jaar tot aartsbisschop van Utrecht werd benoemd. De nieuwe bisschop is geboren in Vianen en was sinds april 2001 hulpbisschop van Utrecht.
Het aartsbisdom Utrecht is verheugd en dankbaar over de benoeming van hulpbisschop Gerard de Korte tot bisschop van Groningen-Leeuwarden.
In een verklaring schrijft het dat het noordelijke bisdom in De Korte een nieuwe leider krijgt die een ruime pastorale en bestuurlijke ervaring heeft. Anderzijds verliest het aartsbisdom een priester die er 21 jaar 'op heel verdienstelijke wijze' werkzaam is geweest.
De Korte neemt de bisschoppelijke zetel op 13 september in bezit. Dan komt een einde aan de periode dat aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht als apostolisch administrator ook verantwoordelijk was voor de gang van zaken in het bisdom Groningen-Leeuwarden. Eijk was de voorganger van De Korte.
De aartsbisschop heeft volgens zijn woordvoerder nog niet besloten, of hij bij paus Benedictus XVI een nieuwe hulpbisschop zal aanvragen. Het aartsbisdom heeft sinds 1982 altijd een of twee hulpbisschoppen gehad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.