'Snuf de hond' in première

EDE - De boekverfilming van Snuf de hond in oorlogstijd, van de Amersfoortse schrijver Piet Prins, is zaterdag in Ede in première gegaan. De film is gebaseerd op het eerste deel uit 1953 van een reeks van jeugdboeken van Prins.
De film gaat over een herdershond, die in 1945 de Canadezen helpt om een Fries dorp te bevrijden. De hoofdrolspelers kwamen dan ook met historische legervoertuigen aan bij bioscoop CineMec langs bij de A12. Bij de première was ook minister Rouvoet aanwezig.
Piet Prins is de schrijversnaam van de in Friesland geboren Piet Jongeling. Hij werkte eerst als leraar. Later werd hij redacteur bij een christelijk dagblad. In het voorjaar van 1942 werd hij door de Duitse Gestapo opgepakt en naar het concentratiekamp Sachsenhausen-Oranienburg gebracht. Pas na de bevrijding keerde hij naar Nederland terug.
In 1948 werd hij hoofdredacteur van het Gereformeerd Gezinsblad, dat tegenwoordig het Nederlands Dagblad heet. In 1963 werd hij lid van de Tweede Kamer voor het GPV. Jongeling overleed op 76-jarige leeftijd in Amersfoort, waar hij toen woonde.
Van Piet Prins verschenen meer dan vijftig jeugdboeken. Nog steeds staan zijn boeken hoog genoteerd op de diverse lijsten van meest gelezen boeken.
'Snuf de hond in oorlogstijd' werd geregisseerd door Steven de Jong, die eerder al delen van de Kameleon en De Scheepsjongens van Bontekoe verfilmde. De film draait vanaf donderdag 26 juni in de bioscopen. Snuf de hond verschijnt komende winter als tv-serie bij de EO in acht afleveringen van een half uur. De film wordt daarvoor opnieuw gemonteerd en vervlochten met nieuw materiaal gebaseerd op het derde boek Snuf en de jacht op de vliegende Volckert (1954). De Jong hoopt ook de andere boeken nog te verfilmen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.