Spong wil vrijspraak in Sneep-zaak

UTRECHT/ALMELO - De rechtbank staat voor de vraag of de prostituees uit de omvangrijke mensenhandelzaak 'Sneep' willoze slachtoffers of juist mondige zakenvrouwen waren.
Advocaat Gerard Spong van Saban B., een van de zes hoofdverdachten, pleitte donderdag voor het laatste. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen Saban.
Volgens de advocaat is het niet zo makkelijk om de identiteit van een prostituee te bepalen. Dat vinden ze zelf ook, zei hij. Ze zien zichzelf vaak als zakenvrouwen, maar ook als liefhebbende partner en als slachtoffer. Deze dubbelzinnigheid maakt het volgens de advocaat lastig ze te kwalificeren als slachtoffers van gewelddadige uitbuiters, zoals het OM doet.
De groep waaraan onder anderen Saban B. en zijn broer Hasan leiding zouden hebben gegeven, deelde volgens het OM jarenlang de lakens uit in diverse prostitutiegebieden in onder meer Utrecht en Amsterdam.
Dat wist iedereen, aldus Spong, dus ook de vrouwen die daar kwamen werken. Hij stelde dan ook dat de vermeende slachtoffers het geweld, waar vooral Saban om bekend stond, op de koop toe namen.
Voor de prostituees was het volgens de advocaat belangrijker dat deze mannen hen konden beschermen, ook al moesten ze daarvoor letterlijk en figuurlijk een hoge prijs betalen.
De raadsman van Saban benadrukte ook dat van de ongeveer 120 vrouwen die volgens justitie de afgelopen tien jaar slachtoffer zijn geworden van de 'groep-B.' maar een handvol aangifte heeft gedaan. Bovendien heeft een groot deel van hen de aangifte later ingetrokken en in plaats daarvan juist ontlastende verklaringen
afgelegd.
Officier van justitie Inge Schepers kon zich daar alles bij voorstellen. In sommige gevallen hebben de verdachten familieleden van deze vrouwen zodanig bedreigd dat terugkomen op de aangifte hun enige optie was. Spong ziet het anders. Hij denkt dat deze prostituees aanvankelijk aangifte deden omdat ze bijvoorbeeld ruzie hadden met een verdachte, die ze veelal zagen als 'hun' man.
Spong vindt dat zijn cliënt van alle beschuldigingen moet worden vrijgesproken. Er zou te weinig bewijs zijn voor de mensenhandel, de uitbuiting, de mishandelingen en de gedwongen abortussen en borstvergrotingen. De vrouwen deden hun werk vrijwillig en met die siliconenborsten waren ze heel content, betoogde hij.
De rechtbank doet op 11 juli uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.