Stadhuis Utrecht weer open na renovatie: "De voorkant is weer de voorkant"

© PvdA Utrecht
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen heeft vanmiddag het stadhuis van Utrecht heropend na een renovatie. "We zaten op de Varrolaan, ik vond dat best leuk. Maar dit is wel de echte oude gezellige plek in het centrum van de historische binnenstad."
Vanmiddag al is de eerste gemeenteraadsvergadering in de vernieuwde raadszaal. "De lokale democratie klopt weer in het hart van ons stadsie", zei de burgemeester in zijn toespraak.
Van Zanen nodigd iedereen uit om te kijken in het stadhuis.
Van Zanen nodigd iedereen uit om te kijken in het stadhuis. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
"Wat ik het leukste vindt is dat de voorkant weer de voorkant is", zegt Van Zanen. De oude ingang met het bordes kan na jaren weer betreden worden via de Stadhuisbrug. De hal is voor iedereen toegankelijk, en er kunnen verschillende activiteiten plaatsvinden zoals lezingen, concerten en exposities. "Daar kun je echt een zaal voor de stad van maken", vindt projectmanager Simon Baars.
De isolatie moet er voor zorgen dat de raadsleden en de burgemeester tijdens vergaderingen in de winter geen kou meer hoeven te leiden. "Of helemaal zweten van de hitte, want dat kan ook namelijk", zegt Van Zanen. Er is dubbelglas in de ramen gekomen, er zijn zonnepanelen aangebracht, er hangen nu camera's in de raadzaal en nog veel meer.
Baars is blij met het resultaat. "Heel mooi dat we na een half jaar bouwen het stadhuis weer in gebruik kunnen nemen."
De oudste delen van het monumentale gebouw komen uit het jaar 806. Het pand heeft zowel aan de binnen- als buitenkant een opknapbeurt gehad. In onderstaand filmpje vertelt de architect over de renovatie.
Foto's van de renovatie vind je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.