"Mogelijk compensaties bij verbod benzine- en dieselauto's Utrecht"

UTRECHT - Wethouder Victor Everhardt blijft bij zijn voornemen om vanaf 2030 alle benzine- en dieselauto's uit de Utrechtse milieuzone te weren. Dat maakte hij bekend in navolging van Amsterdam, dat eerder soortgelijke plannen presenteerde. Sommige autogebruikers moeten wellicht gecompenseerd worden.
VVD-raadslid Martijn van Dalen stelde vragen naar aanleiding van uitspraken van Everhardt. Van Dalen vroeg zich vooral af waarom de raad nog niet van het plan op de hoogte was. Vandaag verdedigde de wethouder zich tijdens het vragenuurtje. "Het komt uit het huidige coalitieakkoord."
De uitstootvrije zone moet in 2030 ingaan, aldus Everhardt. Daarvoor moet nog wel het een en ander gebeuren. "Hoogwaardig openbaar vervoer, fiets en goederenvervoer via hubs", somt de wethouder op. Ook moet de tweedehandsmarkt voor elektrische auto's nog op gang komen.
"Of er in 2030 voldoende elektrische auto's zullen zijn, kunnen we nu niet inschatten", meent Everhardt. "In 2027 kijken we naar de markt, en eventueel compenseren we mensen die willen overstappen." Bijvoorbeeld bij een alternatief voor gehandicaptenvervoer zou dat noodzakelijk kunnen zijn.
De PVV liet weten zich zorgen te maken over de kosten. Student&Starter is het juist eens met de plannen, de partij is blij dat het gesprek tijdig op gang komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.