Maliebaan wordt promenade voor fietsers en voetgangers

Impressie van de plannen
Impressie van de plannen © Gemeente Utrecht
UTRECHT - De Maliebaan gaat op de schop. Dat is althans het plan van het Utrechtse college. Het college wil de weg omturnen tot een promenade met in het midden ruimte voor fietsers en voetgangers. De twee ventwegen blijven beschikbaar voor automobilisten.
Met de aanpassingen hoopt Utrecht (alternatieve) fietsroutes door de stad te verbeteren en autoverkeer een kleinere rol te geven. Ook moet de Maliebaan een betere schakel in het "groene netwerk" van de stad worden.
In de huidige situatie is de middenbaan alleen door auto's te gebruiken. Fietsers en wandelaars zijn aangewezen op de ventwegen. In opdracht van de gemeenteraad zijn meerdere alternatieven onderzocht. Zo viel een Ovonde (ovale rotonde) af omdat het te veel ruimte in beslag neemt en zou een T-splitsing te veel verkeer in omliggende straten veroorzaken.

NIET VERANDEREN

"De Maliebaan is prima zoals die is." VVD'er Marijn de Pagter vindt het onnodig dat de Maliebaan op de schop gaat. Een aanpassing aan de stoplichten is wat Pagter betreft al voldoende. Als de middenbaan wordt afgesloten krijgen omwonenden bovendien last van auto's en vrachtauto's die dan veel dichter langs woningen moeten rijden.
De optie om de Maliebaan ongewijzigd te laten is ook onderzocht. Volgens het college loopt in die situatie het fietsverkeer over een paar jaar vast, moeten de stoplichten vervangen worden (á 250.000 euro), komt er geen verbetering in de alternatieve fietsroutes voor het Vredenburg en komt er geen verbetering in "de groene verblijfsruimte en monumentale structuur".
Op dit moment is de VVD zeker niet voor
Marijn Pagter
In die lezing kan De Pagter zich niet vinden. Met slimmere verkeerslichten is het fietsverkeer volgens hem in goede banen te leiden en hij zet vraagtekens bij het kostenplaatje. "Laat maar zien. Ik heb leveranciers gesproken die zeggen dat ze de Maliebaan veel beter kunnen afstemmen."
De Pagter wil nu eerst omwonenden en ondernemers rondom de Maliebaan spreken over plannen om het vervolgens in de raad te bespreken. "Maar op dit moment is de VVD zeker niet voor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.