Rondvaartboten IJsselstein weer in de vaart

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
IJSSELSTEIN - De rondvaartboten in IJsselstein gaan weer varen. Bij een brand in jachthaven Marnemoende zijn de vorige boten volledig verwoest. Daardoor zijn de rondvaarten een jaar lang niet doorgegaan. Met hulp van inwoners van IJsselstein is meer dan 90.000 euro opgehaald voor nieuwe boten. "Iedereen heeft zin om weer te beginnen", zegt Kees Mulder, voorzitter van Stichting Yselvaert.
Dankzij de hulp van IJsselsteiners varen de nieuwe boten
De nieuwe boten zijn elektrisch en een stuk stiller dan de vorige boten. Schipper Hans van Dis vertelt: "Ze varen fantastisch. Je hoort de motor niet." Bovendien zijn de boten een stuk lichter, doordat ze niet van staal maar van aluminium zijn gemaakt. Van Dis: "Ze glijden als het ware door het water en maken geen golfslag. Een prachtig ontwerp."
Wat betreft de nieuwe boten zijn de schippers van Yselvaert dus blij, maar ze hebben een zwaar jaar achter de rug. "Bij het zien van de verbrande boten, moest ik een traantje wegpinken. Daar stond ons geluk, onze hobby, ten onder gegaan." Voorzitter Mulder voegt toe: "We konden niet varen en hadden daardoor geen inkomsten."
Een van de boten die de brand niet heeft doorstaan
Een van de boten die de brand niet heeft doorstaan © Hans van Dis
Toch is het gelukt het bedrag bij elkaar te halen om nieuwe boten te laten maken. Mulder is dankbaar. Hij zegt: "De IJsselsteinse gemeenschap droeg Yselvaert. Iedereen vond het vreselijk dat de boten verloren waren gegaan. We waren gelukkig goed verzekerd, maar kregen ook heel veel giften. Van vijf euro tot honderden euro's: iedereen droeg zijn steentje bij."
En dus kan het nieuwe vaarseizoen beginnen. Schipper Van Dis droomt alvast van een mooie zomer: "De mensen staan straks weer rijen dik bij de aanlegsteiger te wachten om mee te mogen varen door de vestinggracht van IJsselstein." Want IJsselstein moet je vanaf het water bekijken, vindt ook Mulder: "Je hoeft niet op het verkeer te letten en het is zo rustig. Het is genieten op de boot."
De rondvaarten zijn vanaf dit weekend iedere zaterdag en zondag. Een kaartje kost 5 euro per persoon.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.