Extra geld voor jeugdzorg of niet: Utrechtse Heuvelrug moet bezuinigen

Een petitie tegen de bezuinigingen is aangeboden aan wethouders Boonzaaijer & Waaldijk.
Een petitie tegen de bezuinigingen is aangeboden aan wethouders Boonzaaijer & Waaldijk. © RTVU
DOORN - Ondanks de honderden miljoenen euro's die minister de Jonge belooft om de tekorten op de jeugdzorg te stoppen, moet de gemeente Utrechtse Heuvelrug toch gewoon bezuinigen. Volgens de wethouder financiën Gerrit Boonzaaijer worden de voorzieningen in alle dorpen anders onbetaalbaar. Gisteravond konden inwoners meepraten over het pakket aan bezuinigingsvoorstellen.
"Ik was blij dat het signaal is overgenomen, maar ik ben altijd een beetje voorzichtig om dan de champagnefles open te trekken", reageert wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) op de toezegging van de minister. "Wij willen zien dat er een structurele oplossing komt. Er is vraag naar meer en ingewikkeldere jeugdzorg." Maar of die miljoenen er komen of niet, er moet 5,6 miljoen euro bezuinigd worden.

BIEB

"We zijn een uitgestrekte gemeente met een heel hoog voorzieningenniveau. Dat is op de lange termijn niet meer betaalbaar", zegt Boonzaaijer. Daarom wil het college onder meer de ambtswoning van de burgemeester verkopen, bibliotheken sluiten en consultatiebureaus dicht doen.
Uit een enquête blijkt dat inwoners vooral willen bezuinigen op de gemeente zelf en niet op bijvoorbeeld de bieb. "Voorzieningen blijven niet vanzelf in stand, voor sommige hebben we ook mensen nodig." Die twee vormen van bezuinigingen gaan daarom moeilijk samen, volgens de wethouder.
We moeten alert blijven, de race is nog niet gelopen
Directrice bibliotheek Z-O-U-T
In het Cultuurhuis waren zo'n honderd mensen aanwezig om de enquête te bespreken. In totaal gaven 2.651 inwoners te kennen waarop zij vinden dat bezuinigd moet worden. Onderaan het lijstje staat het sluiten van de biebvestigingen in Amerongen en Maarn. Dat is een opsteker voor bibliotheek Z-O-U-T. "We zijn apetrots", glundert directrice Mariet Wolterbeek.

ACTIES

De afgelopen tijd werd er veel actie gevoerd vóór de voorzieningen in de dorpen. Een petitie daarover is 500 keer ondertekend, inwoners maakten filmpjes en in de bieb zelf werden handtekeningen ingezameld. "We moeten alert blijven, de race is nog niet gelopen", zegt Wolterbeek. "De wethouders zeggen dat ze gaan luisteren naar wat de inwoners gezegd hebben." Z-O-U-T gaat met de gemeente kijken naar de oplossingen.
Volgens Wolterbeek is het heel belangrijk dat elke kern een bieb heeft. "Sowieso staat voor mij als een paal boven water dat we in al die dorpen blijven. Kinderen die snel in aanraking komen met lezen, zijn aantoonbaar beter in staat om zich te ontwikkelen. Tussen Doorn en Maarn zit een berg en daar gaan ze niet overheen. Die kinderen hebben dan geen boeken meer."
Waar ik dan toch een beetje van schrik is dat mensen het niet eerlijk verdeeld vinden
Wethouder Boonzaaijer (SGP)
Wethouder Boonzaaijer zegt te kijken naar de mogelijkheden voor de bibliotheken. Maar ook met de andere conclusies moet het college aan de slag. "Er moet nog wel wat aan de bezuinigingsplannen veranderd worden. Maar linksom of rechtsom moet de begroting wel sluitend zijn". Volgens Boonzaaijer kunnen voorzieningen bijvoorbeeld ook zelf, zonder tussenkomst van de gemeente in stand gehouden worden. Dat was één van de oplossingen die de inwoners zelf aandroegen.

VERDELING

Boonzaaijer bestrijdt het beeld dat inwoners schetsen dat ál het geld in Doorn blijft hangen. "Waar ik dan toch een beetje van schrik is dat mensen het niet eerlijk verdeeld vinden. Over dorpshuizen kan ik dat nog wel begrijpen. Maar het wordt ook gezegd over onderhoud. Dat wordt gewoon op een eerlijke manier verdeeld."
Aanstaande maandag bespreekt de gemeenteraad de reacties van inwoners. Voor de zomer moeten de definitieve bezuinigingsplannen duidelijk zijn. Wethouder Boonzaaijer: "Het is een wrange toestand. Hij wordt zelfs nog een beetje wranger. Tijdens de overheveling van jeugdzorg naar de gemeente heeft de Raad van State al geadviseerd dit niet in dit tempo te doen. Dat is toch gebeurd met minder geld. Nu zie je dus dat er weer meer geld nodig is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.