RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Samen Veilig moet terug naar de overheid"

HOUTEN - Samen Veilig Midden Nederland moet opnieuw ondergebracht worden bij de gemeente of de provincie. Dat zei Adri van Montfoort donderdagavond tijdens een bijeenkomst in de gemeente Houten over het functioneren van de jeugdzorg.

Van Montfoort is een deskundige op het gebied van jeugdbescherming. Hij is onder andere rechter-plaatsvervanger bij het Hof in Den Haag. Daarnaast is hij pedagoog. Hij vindt het een grote fout dat eerder besloten is om de jeugdbescherming te privatiseren. In de provincie Utrecht is het voormalig Bureau Jeugdzorg terechtgekomen bij Samen Veilig Midden Nederland, een stichting waar de overheid nauwelijks zeggenschap over heeft.

"In 2015 is marktwerking bij de jeugdbescherming ingevoerd. Iedereen die een certificaat bezit, kan dat eigenlijk gaan aanbieden. Dat is fout", zo zei Van Montfoort. "Wat er moet gebeuren is dat het terug moet, het is een publieke taak. De overheid - dat kunnen ook gemeenten zijn - moet kunnen ingrijpen."

Daarnaast vindt Van Montfoort dat sociale teams van gemeenten voorzichtig moeten omgaan met meldingen bij Veilig Thuis. "Je moet alleen evident ernstige gevallen melden bij Veilig Thuis. Dat geeft wel druk. Onder andere omdat als het wťl fout gaat en een hulpverlener het niet gemeld heeft, dat hij dan aansprakelijk wordt gesteld."

LUISTEREN NAAR OUDERS
Op de avond werd niet alleen over Samen Veilig Midden Nederland, maar over de hele keten van jeugdzorg in de gemeente gesproken. Een van de grote kritiekpunten was dat er te weinig geluisterd wordt naar de ouders, die zijn in feite het meest deskundig over het kind. Edwin de Corter is ervaringsdeskundige: "Ga meer luisteren naar ouders. En stel ook vragen over dingen die goed gaan." Andere ouders benadrukken dat je ook beter naar het kind zelf moet luisteren. Velen vinden dat ze onheus bejegend worden.

Wethouder Jana Smith zei tijdens de bijeenkomst dat er ook veel goed gaat in de jeugdhulpverlening in haar gemeente. Ook vindt zij dat de hulpverlening goed toegankelijk is voor iedereen. Uit de zaal werd opgemerkt dat het sociaal team het afgelopen jaar een enorme slag voorwaarts gemaakt heeft en dat veel van de kritiek een jaar oud is.

ZORGEN
Over Samen Veilig en Veilig Thuis zei de wethouder dat het een spannende periode is. Ze doelt daarmee onder andere op het datalek bij het bedrijf dat onlangs bekend werd. Volgens de wethouder zit zij er samen met andere wethouders uit de provincie bovenop. "Het probleem wordt gezien, we maken ons er zorgen over. We zitten om tafel met de directie en voor de zomer moet er verbetering zichtbaar zijn."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -