Dubbel zoveel elektrische auto's in een jaar tijd

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal volledig elektrische auto's is in een jaar tijd gegroeid naar 45.000. Dat is twee keer zoveel als een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Opvallend is dat het aantal plugin-hybrides juist een klein beetje afnam. Daarvan rijden er nu bijna 94.000 rond in Nederland, ruim 3 procent minder dan een jaar geleden.
Utrechter Robin Berg is blij met de groei van de volledig elektrische auto. Met zijn bedrijf We Drive Solar installeert hij laadpalen die werken op zonne-energie. "We hebben de opdracht gekregen om dit jaar 150 laadpalen in de stad Utrecht te plaatsen", zegt hij.
De laatste vinding is een bidirectionele laadpaal. "De elektrische auto kan daarbij ook als een soort batterij op wielen worden gebruikt", legt Berg uit. Overdag kan de batterij worden opgeladen door middel van zonne-energie. 's Avonds en 's nachts kan de batterij van de auto een deel van de energie teruggeven aan de huizen in de directe omgeving.
Een kritiekpunt blijft de prijs van volledig elektrische auto's. Voor een stekkerauto moet je al snel 30.000 euro betalen. Voor een Tesla Model S, veruit de populairste elektrische auto, betaal je veel meer dan het dubbele. Berg verwacht dat de auto's snel goedkoper worden.
"De batterij is het duurste onderdeel van de auto. Maar je ziet nu al dat de prijzen van batterijen op het niveau zitten dat eerder pas in 2025 werd verwacht." Ook de tweedehands markt moet zich nog ontwikkelen, omdat veel auto's nu nog relatief nieuw zijn.
Radio M Verslaggever Robert Jan Booij nam een kijkje bij de innovatieve laadpalen bij de Jaarbeurs
Radio M Verslaggever Robert Jan Booij speekt met Robin Berg over de bidirectionele laadpaal
De bidirectionele laadpaal van We Solar
De bidirectionele laadpaal van We Solar © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.