Bellingcat Bootcamp voor studenten in Utrecht

© ANP
UTRECHT - Honderd studenten zijn in Utrecht gestart met een Bellingcat Bootcamp weekend. Tot en met zondag maken ze zich de methode van het onderzoekscollectief eigen. Vandaag krijgen ze een stoomcursus. De rest van het weekend doen de studenten onderzoek naar de aanslag op het 24 Oktoberplein en de cocaïnehandel in Utrecht.
Bellingcat maakt gebruik van beeldmateriaal en online bronnen om conflicten zoals de Syrische burgeroolog en de ramp met de MH17 te onderzoeken. De studenten gaan samen met De Utrechtse Internet Courant kijken of die manier van onderzoek zich ook laat lenen voor lokale vraagstukken.
Lector Journalistiek Daniëlle Arets van Fontys Hogeschool in Tilburg is betrokken bij de organisatie van het weekend. Zij zegt dat Bellingcat state of the art journalistiek onderzoek doet, studenten kunnen daar veel van leren. "Ze gebruiken digitale methodes die niet gebruikelijk zijn in de journalistiek."
Of dit ook gaat leiden tot nieuwe inzichten over de aanslag op het 24 Oktoberplein durft Arets niet te beweren. "We hebben niet de ambitie om met geweldige onthullingen te komen, daar is een weekend te kort voor en er zitten veel rechercheurs op de zaak. We hopen vooral studenten wegwijs te maken in digitale onderzoeksmethodes en Bellingcat helpt ons daarbij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.