OM: Onderzoek naar criminele activiteiten van motorbende Caloh Wagoh wordt steeds groter

De beveiligde rechtbank bij Schiphol
De beveiligde rechtbank bij Schiphol © ANP
BREUKELEN - Het onderzoek naar de criminele activiteiten van motorbende Caloh Wagoh wordt steeds groter en is voorlopig nog lang niet klaar. Dat bleek vandaag tijdens een tussenzitting tegen vier verdachten in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. De inhoudelijke behandeling zal op zijn vroegst over anderhalf jaar plaatsvinden, zegt het Openbaar Ministerie.
De vier mannen worden nu onder meer verdacht van betrokkenheid bij drie liquidaties en de beschieting van een huis in Doorn met een automatisch wapen. Met name de verklaringen van een van hen, die een kroongetuigen-overeenkomst heeft gesloten met het OM, leveren veel nieuwe informatie en verdenkingen op.

OVERLAPPENDE MISDRIJVEN

Kroongetuige Tony de G. en medeverdachte Howard K. zouden de schutters zijn geweest bij de moord op Jair Wessels in 2017 bij station Breukelen. De G. heeft uitgebreid met het Openbaar Ministerie gepraat over zijn eigen rol en die van anderen bij een groot aantal elkaar overlappende misdrijven.
Op basis van de verklaringen van de kroongetuige werden eerder al Caloh Wagoh-kopstukken Greg R. en Delano R. opgepakt. Zij zouden opdracht hebben gegeven voor de liquidaties. Delano R. zou daar ook een actieve rol bij hebben gespeeld.

NIEUWE VERDACHTEN

Er zijn zeker drie nieuwe verdachten aangehouden naar aanleiding van de verklaringen van de kroongetuige. Twee van deze mannen zouden de schutters zijn geweest bij de moord op Farid Souhali in Den Haag. Deze neven zouden lid zijn van de beruchte No Limit Soldiers. De G. zou de twee in het zwart geklede huurmoordenaars naar de plek van de aanslag hebben gereden. Ook Delano R. zou daar bij zijn geweest. Bij terugkeer zouden de mannen uitgebreid hebben gesproken over de geslaagde liquidatie.

BESCHIETING DOORN

Kroongetuige De G. heeft ook uitgebreid verklaard over de beschieting van een huis aan de Gezichtslaan in Doorn, eind juni 2017. Daar woonde een drugscrimineel die naar Marokko vluchtte en onlangs bij verstek werd veroordeeld tot tot een lange gevangenisstraf. De G. zou in Doorn met opdrachtgever Delano R. de voorverkenning hebben gedaan. Een lid van No Limit Soldiers zou zijn benaderd om het huis met een raketwerper te beschieten, maar het wapen weigerde dienst en er kwamen mensen naar buiten.
De volgende dag kwam De G. naar eigen zeggen terug met Howard K. die zich binnen de motorbende moest bewijzen en een kalasjnikov in de richting van het huis leeg schoot. Op camerabeelden is te zien dat er midden in de nacht mannen lopen en zijn ook lichtflitsen te zien. In de gevel zaten kogelgaten, op straat lagen hulzen. Na de schietpartij brachten de twee vanuit een homobar in Amersfoort verslag uit aan Delano R., blijkt volgens het OM uit onderzoek van telefoongegevens.

LOODS IN MIJDRECHT

De raketwerper en andere wapens waren opgeslagen in een loods aan de Communicatieweg in Mijdrecht en werden daar volgens de kroongetuige door Delano R. aan de uitvoerders overhandigd. In de loods stonden ook gestolen auto's die bij de aanslagen werden gebruikt.
De loods werd gehuurd door de 71-jarige beroepscrimineel Greg R., maar die beweert dat hij geen sleutel had en niet wist wat zich er allemaal afspeelde. Ook zegt hij pas achteraf van de liquidaties te hebben gehoord. Maar volgens het OM tonen de verklaringen van de kroongetuige aan dat hij wel degelijk betrokken was bij de criminele activiteiten van de motorbende.

RIDOUAN TAGHI

De voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi uit Vianen wordt door het OM gezien als opdrachtgever van meerdere zaken waarvan de mannen worden verdacht. Voor de liquidatie van Zeki Yumuzak in Rotterdam zou opdracht zijn gegeven door een drugscrimineel in Turkije.
Alle verdachten blijven vastzitten. Bij de volgende zitting op 18 juli zal hun aantal flink zijn uitgebreid. Ondertussen is het onderzoek nog in volle gang. De kroongetuige is nog niet klaar met het afleggen van verklaringen over mogelijk nog meer nieuwe zaken. Wat hij het OM vertelt moet vervolgens ook nog door het OM worden onderzocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.