RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Margreet in de gevangenis: leven met een enkelband

1/3
NIEUWEGEIN - Hoewel Margreet nog altijd te gast is in de mannengevangenis in Nieuwegein, maakt ze vandaag een uitstapje. Ze volgt gedetineerde Piet. Een vijftiger die net 3 jaar vastgezeten heeft en de rest van zijn straf via een penitentiair programma (een 'PP') buiten mag uitzitten.

ENKELBAND
Piet woont weer thuis en heeft een gewone baan. Zijn straf bestaat nu uit het dragen van een enkelband en de voorwaarden die daarbij horen. Zo moet hij zich regelmatig melden bij reclassering, heeft hij een casemanager van de gevangenis die hem volgt én moet hij iedere nacht tussen 23:00 uur en 06:00 uur thuis zijn. "Nu was ik toch al niet zo'n feestbeest meer", lacht Piet, "maar ze houden dus wel in de gaten waar ik slaap."

Net als veel andere gedetineerden vindt Piet het fijn om weer thuis te zijn. Toch heeft hij erg moeten wennen: "Je moet plots overal weer zelf aan denken. Van rekeningen tot afspraken, van boodschappen doen tot sociale media. Ik was alles verleerd, joh. Er is ook heel veel veranderd in die drie jaar dat ik vast zat."

Margreet in de gevangenis: leven met een enkelband


PLEKJE VERDIENEN
Piet heeft een normale baan, hij werkt in een bedrijf dat opslagruimtes verhuurt: "Ik heb direct bij mijn sollicitatie gezegd dat ik drie jaar heb vastgezeten en nu een enkelband draag. Ze wisten dus direct wat ze aan me hebben. Die eerlijkheid wordt beloond: ik krijg binnenkort een vast contract hier." Wennen aan werken hoefde hij niet, ook voor zijn detentie had hij een gewone baan. "Ik moest vooral wennen aan weer thuis zijn", biecht Piet op, "ik moest mijn plekkie thuis tussen vrouw en kinderen echt wel weer verdienen."

Casemanager Carola begeleidt gedetineerden met een enkelband. Niet allemaal kunnen ze zich zo makkelijk weer aan het normale leven aanpassen als Piet. "Meedoen aan een PP betekent ook dat je je moet houden aan veel afspraken", begint Carola. "Met mij, met je werkgever, maar bijvoorbeeld ook met de reclassering. Je moet echt aan jezelf willen werken. En alleen al het simpele feit dat je zélf weer op tijd je bed uit moet komen - en je dus niet gewekt wordt in de gevangenis - is voor sommigen al een uitdaging."

 Esther van de reclassering begeleidt gedetineerden bij hun terugkeer in de maatschappij. Esther van de reclassering begeleidt gedetineerden bij hun terugkeer in de maatschappij. | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -