Herstel kademuren Utrecht kost veel meer dan gepland en gaat langer duren

UTRECHT - De herstelwerkzaamheden van de historische kades in Utrecht kosten veel meer dan gepland en duren ook veel langer. Tot die conclusie komt wethouder Kees Diepeveen. Hij grijpt in bij het project en kondigt een extern onderzoek aan dat gaat bekijken hoeveel geld er nodig is om de renovatie alsnog af te maken.
De werkzaamheden aan de Kromme Nieuwegracht tussen het Hieronymusplantsoen en de Drift worden stilgelegd omdat alternatieve bouwmethodes moeten worden onderzocht. Het werk aan de Oudegracht en een ander deel van de Kromme Nieuwegracht wordt wel afgemaakt.

KOSTEN

De kosten rijzen de pan uit. In eerste instantie was er 35,6 miljoen euro gereserveerd voor de renovatie. De afgelopen jaren is dat bedrag opgelopen tot 62,6 miljoen euro en ook dat blijkt niet genoeg te zijn. En daarom is het tijd om in kaart te brengen wat er precies is misgegaan. Het college van Utrecht wil een extern onderzoeksbureau inschakelen dat ook gaat bekijken welke financiële middelen nodig zijn om de klus alsnog te klaren.
Verantwoordelijk wethouder Kees Diepeveen: "De wal- en kluismuren maken deel uit van de historische grachten. De restauratie is een uniek en complex project, we graven in de middeleeuwen. Dat betekent ook dat er sprake is van complex projectmanagement. Ik constateer nu dat er niet op tijd gesignaleerd is dat de financiën ontoereikend zijn en de planning niet langer haalbaar is als we op dezelfde voet verder gaan. Daarom laat ik nu een extern onderzoek uitvoeren." In het onderzoek wordt ook bekeken of de gemeente wel de goede bouwtechnieken toepast.

GESCHOKTE REACTIES

PvdA-raadslid Bülent Isik heeft weinig vertrouwen in een goede afloop van het project. "Ik concludeer dat het bestuur niet in staat is om de situatie onder controle te krijgen. Eerder is er al 12 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de renovatie en dat het nog steeds niet gelukt is vinden wij zeer teleurstellend", laat Isik in een eerste reactie weten.
De Utrechtse SP-fractie is geschokt over het nieuws dat het herstel van de wal- en kluismuren aan de Utrechtse grachten fors meer gaat kosten en veel langer gaat duren. "De raadsbrief die vandaag verscheen geeft een ontluisterend beeld over de deskundigheid en de staat van de organisatie die het complexe project in goede banen moet leiden", zegt SP-fractievoorzitter Tim Schipper. "Ik hou mijn hart vast over het bedrag wat straks aan het eind onder de streep komt te staan en ik baal als een stekker voor de bewoners die nu nog langer in de rommel zitten."

PAUSHUIZE

De historische kades van Utrecht zijn oud. Ze werden gebouwd in de middeleeuwen toen er veel handel werd bedreven in de Utrechtse grachten. De stenen zijn inmiddels flink aangetast en de kades dreigen te verzakken. En daarom is Utrecht al jaren bezig de muren te herstellen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Zo kreeg de gemeente flinke kritiek omdat het monumentale Paushuize tijdens de werkzaamheden veel schade heeft opgelopen door fouten van de gemeente. En er zijn meer onaangename verrassingen. Bomen die in de weg staan, plotselinge verzakkingen en gevaarlijke situaties in Lombok.

BOUWPUT

Bewoners klagen al veel langer over de duur van de werkzaamheden. "We kijken al anderhalf jaar aan tegen een bouwput", vertelde één van de bewoners van de Kromme Nieuwegracht in november vorig jaar. En de situatie wordt voorlopig ook niet veel beter. De noodzakelijke werkzaamheden aan de Kromme Nieuwegracht worden voortgezet. Maar sommige projecten worden ook stilgelegd. Dit geldt voor het Hieronymusplantsoen en de Drift.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.