RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Een ritalinnetje voor je eindexamen? Doe het niet, zegt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

PROVINCIE UTRECHT - Het zijn stressvolle dagen voor duizenden scholieren want ze zitten midden in hun eindexamenperiode. In een poging de toetsen zo goed mogelijk te maken, wordt hier en daar nog wel eens naar een hulpmiddel gegrepen. Maar waar de ťťn kiest voor een banaan en wat water, slikt de ander het ADHD-medicijn ritalin. En dat laatste is niet verstandig, waarschuwt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik.

"We zien in eindexamentijd jongeren grijpen naar allerlei middeltjes om de concentratie te verhogen", zegt Ruud Coolen van Brakel van het Utrechtse instituut. "Althans ze dťnken dat ze daarmee de concentratie verhogen. Dat kunnen voedingssupplementen zijn, maar dat kunnen ook geneesmiddelen zijn die eigenlijk alleen op recept verkrijgbaar zijn."

Maar daar kleven flinke risico's aan. "Ritalin is bijvoorbeeld bedoeld voor de behandeling van ADHD en niet voor mensen die daar geen last van hebben. Want dan kan het hele andere effecten hebben en zelfs averechts werken. Dat je er juist rusteloos van wordt, dat je niet goed kunt slapen. En dat soort effecten wil je nou juist niet hebben op het moment dat je eindexamens hebt."

PILLEN VERKOPEN AAN KLASGENOTEN
Het is volgens Coolen van Brakel van alle tijden dat er gezocht wordt naar hulpmiddelen voor opperste concentratie tijdens de examens. Maar waar het vroeger ging om een dextrootje of een stuk ontbijtkoek, ziet het instituut nu ook allerlei soorten medicijnen en bijvoorbeeld geheugenpillen voorbij komen.

"We zien de laatste jaren dat er steeds meer over dit soort middelen wordt gediscussieerd op allerlei internetfora en tussen jongeren onderling. We zien ook dat jongeren onderling handelen in dit soort middelen. Dus dat bijvoorbeeld een ADHD-patiŽnt wat pillen opspaart en die dan gaat verkopen aan klasgenoten. Dat is wel echt iets wat we de laatste jaren zien toenemen."

JE KUNT PRIMA ZONDER
En daar maakt het instituut zich zorgen over. De pillen zijn immers niet voor niets alleen maar te krijgen als ze zijn voorgeschreven door een arts. "Het zijn natuurlijk amfetaminepreparaten die in feite ook onder de Opiumwet vallen. Dus het niet iets waarmee je in examentijd moet gaan experimenteren."

Los van de mogelijke nadelen, zijn al die pillen, zoals ritalin maar ook geheugenpillen en voedingssupplementen, ook gewoon onnodig, zegt Ruud Coolen van Brakel. "Het bewijs dat die werken, is er niet. Vertrouw op jezelf, zou ik zeggen. Als je je goed hebt voorbereid, kun je het prima zonder dit soort middelen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -